PBA-kausi jatkuu todella isolla kisalla, U.S. Openilla. Tapahtumapaikkana on sama Royal Pin Woodland keilahalli Indianapolisissa, kuin viime vuonna. Mukana on useita keilaajia, joilla on tästä hallista hyviä muistoja, ei kaikkein vähäisimpänä Tomas Käyhkö, joka viime vuonna teki läpimurtonsa ammattilaiskiertueella raivaamalla tiensä porraspeleihin ja sijoittumalla siellä kolmanneksi. Merkittäviä mahdollisuuksia on monellakin miehellä. Viime vuoden voittaja EJ Tackett tietysti yrittää voittaa toisen perättäisen U.S. Openinsa, mikä olisi harvinaista. Jason Belmonte saavutti vuoden 2020 Openin voitollaan Super Slamin, kaikkien viiden majorin voiton, nyt hänellä on tyrkyllä tuplata se saavutus. Hän on voittanut kaikki muut vähintään kahdesti, vain U.S. Openin tupla puuttuu. Jos hän siinä nyt onnistuu, kyseessä on saavutus, joka saattaa jäädä ikuiseksi ennätykseksi. Anthony Simonsen on voittanut tässä hallissa majorin kahdesti, tuleeko nyt kolmas? Kanadan Francois Lavoie on voittanut Openin kaksi kertaa, nyt hän yrittää kolmatta vihreää takkia. Vähintään kolmesti sen ovat voittaneet vain Pete Weber (viidesti), Don Carter, Dick Weber ja Dave Husted.

U.S. Open on kuuluisa hankalista rataolosuhteistaan. Kilpailun aikana käytetään neljää eri hoitoa, joista kaksi on aivan tasaisia lähes radan reunasta reunaan. Ensimmäisen päivän keli on 39 jalkaa pitkä keli, jossa ”flätti” hoito on rimoilla 3-36, kakkosrimoilla on öljyä aavistus vähemmän. Kolmannen päivän keli on tasainen 49 jalkaa pitkä rimojen 4 ja 35 välissä, reunojen ollessa kuivat. Myös kaksi muuta ovat kovasti vaativia, vaikka hieman profiilia löytyykin.

Kilpailun aloittaa 108 toiveikasta miestä, jotka astuvat radalle kolmessa erässä, Käyhkö keilaa B-erässä. Alkukarsintana on kolme kahdeksan sarjan peliä, jonka jälkeen torstaina aamuyöllä Suomen aikaa porukka karsitaan 36:een, jotka rullaavat vielä kerran kahdeksan sarjaa. 24 miestä jatkaa täyden round robinin. 56 sarjan jälkeen sunnuntain-maanantain välillä yöllä Suomen aikaa viisi miestä ratkoo sadan tonnin ykköspalkinnon voittajan. Käyhkön pelien alkamisajat Suomen aikaa ovat maanantaina klo 20, tiistaina klo 15 ja torstaina aamuyksi.

Tämän vuoden uutuus on se, että kilpailussa saa käyttää vain kymmentä etukäteen valittua palloa. Tomas Käyhkö kertoili tilanteestaan virallisen harjoituksen jälkeen:

  • Edelleen on heiton kanssa vähän ongelmia. Samat kelit ja sama halli, kun viime vuonna. Haastaviahan ne on. Ekana tulee 39 jalkanen flätti. Siinä tuntu, että jos uskaltaa alussa heittää vikalle kolmelle rimalle, niin löytyy vähän tilaa ja sen jälkeen hypätäänkin neloseen. 43 jalkanen on näistä helpoin ja 49 jalkasella on käytännössä kaks vaihtoehtoa joko käyttää vikan 3 riman kuivaa hyödyks tai heittää flätin päältä suoraan. Hyvin pitää heittää, jos meinaa pärjätä ja toivoa että tuli valittua oikeat 10 palloa.
  • Oli melko helppo valita 9 palloa ja siihen porasin vielä lisäksi yhden uuden rekasta. Helpotti valintaa, että viime vuonna oli kuitenkin sama halli ja samat olosuhteet, niin on jo kokemusta, miten se suurin piirtein voisi muuttua ja minkälaiset pallot viime vuonna meni hyvin
  • Yksi uretaani ja 8 reaktiivia on setissä sekä paikkopallo. Uretaanit ei näissä keleissä itellä oo kovin hyvältä näyttänyt ja uretaani on enemmänkin vaan vaihtoehto jos haluaa pysyä tässä ekassa kelissä pois vaikeuksista ja päästä menemään suoraan.

Meikäläisistä Käyhkö on ainoa, joka keilaa tämänvuotisen kilpailun. Osku Palermaa kertoi peruneensa osallistumisensa viime viikolla, hän kävi keilaamassa SM-liigaa ja muutakin puuhaa oli Suomessa. Santtu Tahvanaisen nimi katosi osanottajalistalta viimeisessä päivityksessä. Mies ei ole vastannut kysymyksiini tilanteestaan.

Käyhkön ensimmäinen karsintapeli sujui kerrassaan mallikkaasti. Tai ei kuitenkaan ihan. Vaikka paikkopeli oli kahdeksan, ei vaan seitsemän, sarjan ajan hienoa, vain kymppimissi viimeisen sarjan viimeisessä sarjassa tahrasi muuten täydellistä listaa. Mutta se surkea neljäs sarja! Siirto hallin alkupäähän ei onnistunut sujuvasti ja tuohon sarjaan tuli peräti viisi tyhjää ruutua ja kun kaatojakaan ei kertynyt, siihen tuli vain 130 pistettä. Hienosti Tomas itsensä keräsi ja paukutti loput neljä 235, 232, 203 ja viimeiseen siitä kymppimissistä huolimatta 236. Eihän se ole peli eikä mikään, jos kahden peräkkäisen sarjan ero ei ole sataa pistettä. Käyhkön kahdeksan sarjan tulos oli 1654 (keskiarvo 206,8) ja sillä hän oli eränsä viidenneksi paras. Tulosluettelossa hän on sijalla 18, turvallisesti 36 jatkajan joukossa. Mutta rataolosuhteiden takia ei jatkopaikkaan pidä vielä tuudittautua.

Tomas oli peliinsä tyytyväinen: ”Ihan kelpo peli. Noita 130 sarjoja sinne tupsahti melkein joka blokkiin viime vuonnakin. Alkupäässä tuntu, että ei vaan oikein liukua löytynyt mistään. Paikkopeli meni ihan kelvollisesti. Huomenna sitten uudestaan.”

Ykköspaikan karsinnassa otti surkeasta viime kaudesta toipunut kotiosavaltion Wes Malott. ”Big Nasty” aloitti hieman keikkuen, 190, 259 ja 189, mutta sitten löytyi oikea tahti ja pelitapa, joka kantoi hänet lukemaan 1810 (226,3). Hän oli ainoa 200 päälle parin pelannut, mutta lähelle pääsi Australian Sam Cooley, 1795 (224,4). Samin hienoa peliä tahrasi vain viimeinen sarja, joka jäi 176:een. Kolmannella sijalla on nuori Deo Bernard tuloksellaan 1770 (221,3). Kisaan oli lähtenyt myös viisi U.S Openia voittanut 62-vuotias, jo aktiiviuransa päättänyt, Pete Weber. Peten kilpailu alkoi mahtavasti sarjalla 251, mutta jatko ei samaan tahtiin sujunut, vaan tulos 1555 (194,4) riittää tulosluettelon riville 68.

Karsinnan toinen kahdeksan sarjan peli keilataan tiistaina. Käyhkö keilaa aamuvuorossa, klo 15 Suomen aikaa alkaen.

 

Pekka Korpi

U.S. Openin tulossivulle

PBA:n sivuille