Suomi on viimeksi 2014 saavuttanut mitalin nuorten naisten MM-kilpailuista. Tänään Keilaseura Helsingin GB:tä edustava Stella Lökfors pelasi singlen 16 parhaan jatkopeleissä upeasti, voitti oman lohkonsa ja varmisti henkilökohtaisen MM-mitalin. Stella kohtaa perjantaina singlen välierässä Suomen aikaan 5.30 USA:n Annalise O’Bryantin. Singlen jatkopeleissä samassa lohkossa Stellan kanssa pelannut Tiiamari Laukkanen oli myös viimeiseen sarjaan saakka mukana taistossa mitalisijoista.

Nuorten naisten singlen jatkopeleistä muodostui suomalaisittain huippujännittävä taistelu. 16 pelaajaa jaettiin kahteen kahdeksan pelaajan lohkoon ja niissä pelaajat pelasivat kertaalleen toisiaan vastaan seitsemän ottelua.

Stella Lökfors otti B-lohkossa kuskin paikan alusta saakka. Stella voitti ensimmäiset neljä ottelua putkeen ja lopulta viisi ottelua seitsemästä. Jokaisesta voitosta sai kolme pistettä ja 15 pisteellään varmisti mitalin jo ennen viimeistä sarjaa. Hauska yksityiskohta on se, ettei Stella itse vielä tiennyt sitä ennen viimeistä ottelua, koska keskittyi vain omaan pelaamiseen niin tiukasti.

– Ihan mahtavalta tuntuu ja en alkuun edes tajunnut, mitä tuli tehtyä, mutta nyt se alkaa hiljalleen valjeta. Kyseessä on itselleni ensimmäinen henkilökohtainen arvokilpailumitali ja tietysti samalla ensimmäinen mitali nuorten MM-kilpailuista. En tosiaan tiennyt mitalin varmistumisesta ennen viimeistä sarjaa. En katsonut ollenkaan tulostaulua. En sarjojen aikana, enkä sitä taulukkoa missä näkyi pistetilanne. Olin niin monta ottelua voittanut, että joku aavistus oli, että olisin aika kärjessä. Vasta, kun heitin viimeisen heiton, näin tulostaululta, että olikin jo varmaa, Stella kertoo.

Stellan takana pisteissä taistelu olikin tiukempaa ja yleisössä ollut Suomen joukkue laski kuumeisesti myös Tiiamari Laukkasen mahdollisuuksia pääsystä mitalipeleihin. Ruotsin Elin Bergqvist olisi viimeisen ottelun voitettuaan ollut varmasti lohkon toinen, mutta hän hävisi oman pelinsä, joten hänen takanaan yhdeksässä pisteessä olleet pelaajat saivat sauman nousta toiselle sijalle tasapisteisiin ja uusintaan. Myös Tiiamari oli yhdeksässä pisteessä, mutta harmittavasti hän hävisi päätösottelunsa, eikä päässyt taistelemaan välieräpaikasta.

Uusintaan menivät lohkosta Singaporen Arianne Tay ja Japanin Kiri Watanabe. Yhden sarjan uusinnasta Tay eteni välieriin.

Myös toisessa lohkossa ratkaistiin uusinnan kautta jatkoon menijät. Stellaa vastaan huomisessa välierässä asettuu USA:n Annalise O’Bryant. Toinen A-lohkosta välieriin matkaava pelaaja on Perun Yumi Yuzuriha Seragaki.

– Samalla meiningillä lähden välierään kuin tänäänkin, eli omaan peliin keskitytään, eikä pidä miettiä liikaa mitä ympärillä tapahtuu. En tunne entuudestaan Annalisea, Stella sanoo.

Ja jos ennen MM-kilpailuita katsottiin, että täällä pelaavat kovan tason Aasian maat ja muutenkin parhaat nuoret keilaajat, niin onhan se mieletöntä, että Stella voitti samassa mitalitaistossa kaksi malesialaiskeilaajaa, yhden japanilaiskeilaajan sekä saksalaiskeilaajan. Suomalaisten keskinäisessä ottelussa Stella myös nappasi voiton.

Suomi on saavuttanut nuorten naisten MM-kilpailuista viimeisimmät mitalit vuonna 2014 Hong Kongin kisoissa: Sanna Pasasen (nyk. Oksanen) hopea Mastersista ja naisten joukkuepronssi joukkueella Eliisa Hiltunen, Roosa Lundén, Jonna Jokinen ja Sanna Pasanen.

– Niin, se tuntuu itsestäni ihan hullulta tässä kohtaa, kun kymmenen vuotta myöhemmin nyt sitten. Oli aikakin saada meille mitali, Stella naurahtaa.

Peli on kuitenkin vielä kesken. Stellan välieräottelu alkaa perjantaina 5.30 Suomen aikaan. Siinä pelataan paras kolmesta sarjasta eli kaksi sarjavoittoa mahdolliseen finaaliin, joka puolestaan pelataan kilpailuiden päätöspäivänä viikon päästä torstaina.

– Se on ihan mukava, että huomenna saa täysillä keskittyä vain tuohon välierään, Stella sanoo.

Parikilpailut alkavat huomenna

Huomenna alkavat myös naisten ja miesten parikilpailut ja niiden ensimmäiset karsintaerät. Suomen aikaan klo 7.00 radoilla ovat Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen. Miesten parikilpailun ensimmäisessä erässä pelaavat klo 11.30 Rami Mukkula ja Karo Hilokoski. Stella, Tiiamari, Luukas Väänänen ja Markus Lahti pelaavat parikilpailussa lauantaina.