Suomen Olympiakomitean vuosikokous järjestettiin 30.11. Helsingissä. Syyskokous valitsi Olympiakomitealle uuden puheenjohtajan ja hallituksen, teki päivityksiä rullaavaan strategiaan ja vahvisti Suomen Olympiakomitea ry:n talous- ja toimintasuunnitelman vuodelle 2025.
Vuosikokouksen avauspuheenvuorossaan Olympiakomitean väistyvä puheenjohtaja Jan Vapaavuori summasi syyskokoukseen päättyneen puheenjohtajakautensa.
- Nelivuotinen kausi on sisältänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Olemme saavuttaneet useita edistysaskeleita liikunnan ja urheilun edistämisessä, kuten vaikkapa onnistunut taistelumme lasten harrastustoiminnan puolesta koronakriisin aikana, Pekingin talviolympialaisten huikea menestys, kansainvälinen vaikuttamistyö Venäjän ja Valko-Venäjän pitämiseksi kansainvälisen urheilun ulkopuolella, sekä ajoittaiset torjuntavoittomme taistelussa liikunnan ja urheilun talousleikkauksia vastaan.
- Samaan aikaan on rehellistä tunnustaa, että emme onnistuneet saavuttamaan tavoitteitamme Pariisin olympialaisissa, emmekä kyenneet riittävän yhteistyön ja luottamuksen rakentamiseen liikunta- ja urheiluyhteisön sisällä. Ei ole liioiteltua sanoa, että suomalaiselta urheilulta puuttuu yhteinen suunta, strategia ja yhdessä sovitut selkeät roolit. Tämä on johtanut siihen, että verkostojohtamisen tärkein kulmakivi, luottamus, ei ole koskaan rakentunut toimijoiden välille. Pettymyksen hetkellä luottamuksen puute johtaa valtapeliin, Vapaavuori sanoi.
Olympiakomitean roolista liikunnan ja urheilun kattojärjestönä Vapaavuori totesi, että Olympiakomitean pitää yhä paremmin pystyä osoittamaan, että se elää ajassa tämän 2020-luvun vaatimusten mukaisesti ja tekee koko yhteiskunnan kannalta hyödyllistä työtä.
- Haasteistamme huolimatta olen ylpeä siitä, että olemme Olympiakomitean hallituksessa määrätietoisesti vieneet monia sovittuja asioita eteenpäin. Liikunta ja urheilu on edelleen Suomen suurin kansanliike. Organisoidun liikunta- ja urheilutoiminnan piirissä on noin 1,8 miljoonaa suomalaista. Liikunta ja urheilu ovat sosiaalisesti, taloudellisesti ja kansanterveydellisesti merkittävä osa suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa. Tuotamme vuosittain miljardiluokkaa olevan hyödyn yhteiskunnalle verotuottojen ja vapaaehtoistyön kautta, ja tälle työlle toivon parasta mahdollista menestystä myös jatkossa, Vapaavuori sanoi.
Puheenjohtajistoon Kilpinen, Keränen ja Inna
Olympiakomitean sääntöjen mukaisesti syyskokouksessa 2024 valittiin puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien lisäksi kahdeksan muuta hallituksen jäsentä, joista kaksi on urheilijoiden edustajia. Poikkeuksellisesti näistä kahdeksasta muusta jäsenestä neljä hallituksen jäsentä, joista yksi on urheilijoiden edustaja, valittiin vain kahden vuoden toimikaudeksi. Lisäksi hallitukseen kuuluu äänioikeutettuna aina Kansainvälisen Olympiakomitean suomalaiset jäsenet.
Syyskokouksen puheenjohtajavaalissa Petteri Kilpinen valittiin puheenjohtajaksi 96 äänellä. Vastaehdokkaana ollut Tapio Korjus sai 38 ääntä. Varapuheenjohtajiksi valittiin Mira Keränen (1. vpj) ja Lauri Inna (2. vpj).
- Olette äänestäneet vahvan muutoksen puolesta, ja lupaan olla sen luottamuksen arvoinen. On muutoksen aika. Jos ei nyt, koska? Jos emme me, niin ketkä? Suomen Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Petteri Kilpinen sanoi puheenvuorossaan.
Hallitusvaalissa Olympiakomitean hallitukseen valittiin seuraavaksi nelivuotiskaudeksi Laura Lepistö, Henrik Dettmann, Erkka Westerlund ja Esa-Pekka Mattila (urheilijaedustaja), ja seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi Hanna-Mari Aula, Henrika Backlund, Martti Uusitalo ja Katarina Naumanen (urheilijaedustaja).
Lisäksi hallitukseen kuuluvat KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah ja KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho.
Rullaava strategia ja toimintasuunnitelma vuodelle 2025 hyväksyttiin
Olympiakomitean syyskokous 2023 päätti rullaavaan strategiaan siirtymisestä ja kevätkokouksessa 2024 käytiin lähetekeskustelu rullaavan strategian tarkistamisesta. Rullaavaan strategiaan esitettävät päivitykset painottuvat huippu-urheiluun, jossa menestystavoitteet ovat tulleet uudelleen määriteltäväksi olympiadin päättyessä.
Syyskokous hyväksyi rullaavan strategian päivitykset keskustelun jälkeen. Kokouspöytäkirjaan kirjattiin myös kannatusta saanut ponsiesitys, jossa esitettiin uudelle hallitukselle mahdollisuutta tarkastella uudelleen Olympiakomitean päätehtäviä, rakennetta ja sisältöjä. Rullaavaan strategiaan siirtyminen mahdollistaa tämänkaltaisen menettelyn.
Lisäksi syyskokous hyväksyi Olympiakomitean toiminta- ja taloussuunnitelman vuodelle 2025 hallituksen esityksen mukaisesti.
Päätöksiä urheiluyhteisön selvityksistä
Syyskokous keskusteli vuoden 2024 alussa käynnistetystä urheiluyhteisön selvitystyöstä, jonka tavoitteena oli kuvata liikunta- ja urheiluyhteisön verkostot; niiden tavoitteet, roolit ja tehtävät. Toisena tavoitteena oli selvittää mahdollisuuksia kustannustehokkaille yhteisille palveluille. Syyskokous hyväksyi selvitykset keskustelussa esitetyillä lisäyksillä ja muutoksilla. Syyskokoukselle esitettiin keskitetyn taloushallinnon palvelukeskuksen perustamista, pienten järjestöjen yhteistyön tiivistämistä, toimialan strategiatyön aloittamista sekä osallistavan hallintomallin käyttöönottoa. Kokouspöytäkirjaan kirjattiin myös kannatusta saanut ponsiesitys, jonka mukaisesti liittymisen uuteen palvelukeskuskokonaisuutteen tulee olla vapaaehtoista ja sen täytyy perustua palvelukokonaisuudesta saataviin hyötyihin.
Lisäksi syyskokous hyväksyi urheiluyhteisön päivitetyn vastuullisuusohjelman ja hyväksyi Suomen Lacrosseliitto ry:n Suomen Olympiakomitean varsinaiseksi jäseneksi. Syyskokous hyväksyi myös
Urheilijavaliokunnan esityksestä Suomen Olympiakomitea ry:n urheilijajäseniksi Ella Junnilan ja Karri Rämön.
Lisätiedot: Suomen Olympiakomitea, toimitusjohtaja Taina Susiluoto 050 3319832.