Ison veden tuolla puolella alkaa jälleen ammattilaisjärjestö PBA:n uusi kausi. Pelit avataan kunnon täräyksellä, major-turnaus U.S. Openilla ensi viikolla. Siitä lähdetään sitten suunnilleen kisa per viikko tahdilla toukokuun loppuun saakka. Kaikkiaan PBA:n kalenterissa on kevään mittaan 16 kilpailua. Suurin osa niistä on perinteisiä pitkän viikonlopun kilpailuja, mutta huhtikuussa keilataan jälleen World Series of Bowling, jossa on parin viikon aikana useita erilaisia kilpailuja.
Majoreita kauteen mahtuu viisi kappaletta, U.S. Open ensin, sitten PBA Tournament of Champions maaliskuun puolivälissä, USBC Masters maalis-huhtikuun taitteessa, PBA World Championship huhtikuussa ja PBA Players Championship toukokuussa.
Amerikkalaiset tykkäävät listata kaikenlaisia erikoisuuksia ja ennätyksiä, joten jokaisessa majorissa on tyrkyllä mahdollisuus kirjoittaa historiaa. Anthony Simonsen on voittanut kaikkein nuorimpana neljä majoria, nyt hänellä on tilaisuus olla nuorin viiden jne. majorin voittaja. Jason Belmonte puolestaan hakee U.S. Openissa ennennäkemätöntä toista Super Slamiaan, PBA World Championship, Tournament of Champions, U.S. Open ja USBC Masters, kaikki kahdesti. Lisäksi Belmo voi lisätä ennätyksellistä major-voittojensa määrää, mikä nyt on 14. PBA World Championshipissa Francois Lavoie ja Tommy Jones voivat saavuttaa Triple Crownin, PBA World Championship, Tournament of Champions ja U.S. Open. Joka kisassa löytyy jotain hehkutettavaa…
Suomalaisittain kaudesta on tulossa kovin mielenkiintoinen, sillä näillä näkymin kolme meikäläistä keilaa koko tourin läpi. Osku Palermaa, Santtu Tahvanainen ja Tomas Käyhkö ovat tiettävästi mukana kaikissa kisoissa kauden alusta loppuun. Osku on moninkertainen PBA-voittaja, Santtu löi itsensä läpi viime kaudella ja tuli valituksi PBA:n Vuoden Tulokkaaksi. Tomas keilasi viime vuonna karsinnoista läpi useita kertoja, joten kaikilla kolmella on mahdollisuudet vaikka kuinka pitkälle. Lisäksi kolme nuorta miestä, Jesse Kallio, Olli-Pekka Pajari ja Teemu Putkisto lähtevät kokeilemaan siipiensä kantavuutta ainakin PBA Kokomo Classicissa ja USBC Mastersissa. Nämä tiedot tarkentuvat keväämmällä.
Palermaalla ja Tahvanaisella on pääsy kaikkiin turnauksiin, Santulla ei kuitenkaan Tournament of Championsiin, Käyhkö sen sijaan joutuu karsimaan kaikkiin kisoihin, kunnes menestys riittää suoraan pääsyyn. Karsinta on yleensä kahdeksan sarjan peli, josta niin ja niin monta parasta lunastaa paikan itse turnaukseen. Tomaksen ensimmäinen karsinta on U.S. Openin PTQ ensi sunnuntaina 29. tammikuuta. Kallion, Pajarin ja Putkiston nimet löytyvät karsinnan osanottajalistassa Kokomo Classicissa. Tuo tulee ajankohtaiseksi sitten maaliskuussa.
PBA:n ja FloBowlingin monivuotinen sopimus kilpailujen striimaamisesta päättyi syksyllä. Sen tilalle PBA on tehnyt diilin Yhdysvaltain Keilailuliitto USBC:n kanssa. Kaikki PBA:n kisat on mahdollista nähdä BowlTV:n kautta ja tämä on suomalaisittain hyvä uutinen, sillä moni meikäläinen fani on lunastanut lisenssin, jonka avulla pääsee katselemaan kovatasoista keilailua. Ongelmana on tietenkin aikaero, joka tekee suorien lähetysten katsomisesta ikävää yökukkumista, mutta jälkilähetyksiähän voi aina katsella. Ja YouTubeen PBA-turnaukset ilmestyvät usein vain muutaman tunnin viiveellä…
Pekka Korpi