Vastuullisuus keilailussa
Vastuullisuus keilailussa tarkoittaa sitä, että jokaisella keilailussa mukana olevalla on turvallinen, positiivinen ja oppimista tukeva ympäristö, jossa onnistutaan, menestytään ja koetaan elämyksiä yhdessä tehden. Keilailun vastuullisuustyön tavoitteena on, että toiminta on laadukasta ja yhteiskuntavastuullisesti toteutettua toimintaa. Vastuullisuusohjelma pohjautuu Suomen Keilailuliiton arvoihin sekä urheiluyhteisön yhteiseen vastuullisuusohjelmaan ja reilun pelin periaatteisiin.
Kaikki keilailutoiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutuvat noudattamaan koko keilailutoiminnalle yhteisiä eettisiä arvoja. Keilailuliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma heijastuu vahvasti vastuullisuusohjelmaan ja eettisiin periaatteisiin.
Koko urheiluyhteisöä sitoo Reilun Pelin ihanteet ja tavoitteet. Reilu Peli on kaikkien liikunnan ja urheilun toimijoiden oikeus ja velvollisuus. Toiminta perustuu keskinäiseen luottamukseen sekä voimassa olevaan lainsäädäntöön ja säädöksiin.
Suomen Keilailuliiton vastuullisuussuunnitelma
(päivitetty 18.04.2024)
Hyvä hallinto
Keilailutoiminnan tulee olla hyvän hallintotavan mukaista läpinäkyvää, avointa ja jäsenistöään osallistavaa toimintaa. Järjestön toiminnassa noudatetaan ja edistetään hyvän hallinnon periaatteita. Keilaseuroja velvoittaa Yhdistyslaki. Järjestön taloudenpito ja varainhankinta ovat vastuullisia. Lajiliittojen kohdalla ottelumanipulaation riski on otettu huomioon ja sitä ehkäistään aktiivisesti. Alla olevien linkkien takaa löydät Suomen Keilailuliiton sääntöjä ja tukimateriaaleja seuroille sekä linkit Olympiakomitean materiaaleihin.
Säännöt (Suomen Keilailuliiton toimintasäännöt, kilpailusäännöt ja kaikki säännöt kokonaisuudessaan)
Olympiakomitean materiaalit yhdistyshallinnon tueksi (mm. seurajohtajan käsikirja, urheiluseuran viestintäopas, työsopimusmalleja)
Seuran hallinto -verkkokurssi (15min)
Terveellinen ja turvallinen toimintaympäristö
Keilailussa huomioidaan jokaisen oikeus psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen turvallisuuteen. Toimintamme sekä olosuhteet harjoitteluun ja kilpailemiselle tulee olla turvallisia. Kun toimintaprosessimme ovat selkeitä ja mahdollisiin epäkohtiin puututaan, luo se toimintaympäristöstä turvallisen yhdessä positiivisen ilmapiirin kanssa. Turvallisuuden lisäksi toimintaympäristömme on terveyttä edistävä ja terveellisiin elämäntapoihin kannustava. Kaikki toimintaan osallistuvat ovat turvassa kiusaamiselta ja häirinnältä.
Et ole yksin -palvelu
ILMOita urheilurikkomuksesta
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
Suomen Keilailuliiton tarkoituksena on keilailun valtakunnallisena keskusjärjestönä edistää keilailu-urheilua Suomessa. Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet. Toiminnassa edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä yhdenvertaisuutta. Toiminta on tasa-arvoista, esteetöntä, saavutettavaa ja avointa kaikille väestöryhmille. Sukupuolten tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus otetaan huomioon järjestön hallinnossa, päätöksenteossa ja päättävien elimien henkilövalinnoissa sekä järjestön jäsenille ja muille sidosryhmille suuntautuvassa toiminnassa. Toiminnassa huolehditaan toisen kotimaisen kielen huomioon
ottamisesta tarkoituksenmukaisella tavalla (mm. viestintä, materiaalit ja palvelut).
Voit tutustua Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaan kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä:
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma
(päivitetty 15.08.2024)
Olympiakomitean yhdenvertaisuusmateriaalit (mm. yhdenvertaisuuskysely ja -suunnittelu, vinkit asian arviointiin ja kehittämiseen)
Ympäristö ja ilmasto
Keilailussa kannamme vastuun ympäristöstä ja pyrimme kaikessa toiminnassamme huomioimaan kestävän kehityksen. Suosimme lähiliikuntaa, kampanjoimme erilaisista ympäristöä säästävistä toimista kuten arkiliikunnasta ja kierrätyksestä. Tapahtumissamme huomioidaan kestävä kehitys ja seuroja ohjeistetaan siihen heidän järjestämissään kilpailuissa ja tapahtumissa. Järjestön toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa vähennetään toiminnan kielteisiä ympäristövaikutuksia ja edistetään ympäristökestävyyttä.
Olympiakomitean KEKE-koutsi
Urheiluseuran ympäristöopin perusteet
Järjestöjen hiilijalanjälkilaskuri
Ympäristövastuusuunnitelma
(päivitetty 22.08.2024)
Antidoping
Suomen Keilailuliiton tavoitteena on vaalia puhdasta urheilua sekä taata kaikille jäsenilleen oikeus reiluun ja tasavertaiseen urheiluun. Reilussa ja puhtaassa urheilussa kaikki lähtee kunnioituksesta: puhtain keinoin huipulle pyrkivä urheilija kunnioittaa toisia urheilijoita sekä yhteisiä sääntöjä ja vaalii samalla omaa hyvinvointiaan.
Suomen Keilailuliitto sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja Maailman antidopingsäännöstöä (World Antidoping Code). Suomen Keilailuliiton antidopingohjelman tavoitteet perustuvat siihen, ettei se hyväksy minkäänlaisia kiellettyjä aineita ja menetelmiä keilailussa. Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) sivuilta löydät lisätietoa antidoping asioista ja esimerkiksi ohjeet, miten toimia erivapaus asioissa.
Suomen Keilailuliiton antidopingohjelma
(päivitetty 16.11.2022)
Puhtaasti paras -verkkokoulutus
Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa
KAMU-lääkehaku (löytyy myös mobiilisovellus)
Erivapaus
Suomen antidopingsäännöstö
Kilpailumanipulaation torjuntaohjelma
Kilpailumanipulaatiolla tarkoitetaan vilpillistä vaikuttamista ottelun tai kilpailun kulkuun tai lopputulokseen. Yleisesti ottaen kilpailumanipulaatio voidaan jakaa urheilu- ja vedonlyöntiperustaiseen manipulaatioon. Se ilmenee eri lajeissa eri tavoin esimerkiksi kilpailu-, ottelu- tai tulosmanipulaationa.
Keilailussa isoin riski kilpailumanipulaation osalta liittyy tulosten manipulointiin. Tavoitteena voi olla esimerkiksi taloudellinen voitto, halutun tittelin tai sarjatason varmistelu. Sen seuraukset vaikuttavat urheilun perusarvoihin kuten ennakoimattomuuteen ja reiluun peliin.
On tärkeä muistaa, että kilpailumanipulaatio ei koske vain huippu-urheilua, vaan iso osa manipulaatiotapauksista on kohdistunut pienempiin kilpailuihin ja alempiin sarjatasoihin. Kilpailumanipulaatio vaikuttaa kielteisesti sekä urheilun uskottavuuteen, maineeseen kuin talouteenkin.
Kilpailumanipuloinnin torjuntaohjelma
(päivitetty 28.08.2024)
Toimintaohje epäasiallisen käyttäytymisen kitkemiseen
Jokaisella keilailutoiminnassa mukana olevalla tulee olla turvallinen, positiivinen ja oppimista tukeva ympäristö, jossa onnistutaan, menestytään ja koetaan elämyksiä yhdessä.
Harrastuksen tulee kunnioittaa jokaisen omia rajoja. Omista rajoista kiinni pitäminen ei aina ole helppoa, ja joskus myös omien oikeuksien puolustaminen voi tuntua pelottavalta. Jokaisella ihmisellä on oikeus koskemattomuuteen, omiin rajoihin ja väkivallattomuuteen.
Mikäli koet keilailussa epäasiallista käytöstä tai häirintää, toimi näin:
- Yritä ilmoittaa selkeästi epäasiallisesti käyttäytyvälle henkilölle, ettet hyväksy hänen toimintaansa ja vaadi sen lopettamista.
Puuttuminen epäasiallisesti käyttäytyvän henkilön toimintaan ei aina ole mahdollista esimerkiksi valta-aseman tai teon kohteeksi joutuneen järkyttymisen tai pelkotilan johdosta. On tärkeää, että tieto epäasiallisesta käytöksestä tulee epäasiallisesti kohtelevan henkilön tietoon. Mikäli et koe pystyväsi ilmoittamaan suoraan tälle henkilölle asiasta, kerro jollekin turvalliselle aikuiselle epäasiallisesta käytöksestä, jotta asiaan voidaan puuttua. - Yritä muistaa tapahtuma-aika ja -paikka sekä se, mitä tapahtui ja keitä oli läsnä. Tarvittaessa kirjaa ne ylös.
- Ota yhteys seurasi johtoon.
- Mikäli tilanne ei raukea: ota yhteys Keilailuliiton toimihenkilöihin (esimerkiksi toiminnanjohtaja) ja tarvittaessa poliisiin.
- Voit myös ottaa nimettömästi yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin – palveluun, ja jutella luottamuksellisesti turvallisen aikuisen kanssa.
Miten seurana toimia epäasiallisen käytöksen tapauksien käsittelyssä?
Seuralla on hyvä olla ongelmanratkaisupolku, johon on avattu, kuinka seurassa toimitaan ongelmien ilmetessä. Tätä kautta seuran harrastajilla ja heidän vanhemmillaan on selvillä, kuinka toimia ja keneen ottaa yhteyttä esimerkiksi epäasiallista käytöstä kohdatessaan. Tähän on listattuna tiivistetysti, kuinka epäasiallisen käytöksen tapauksia kannattaa seurassa käsitellä. Kattavammat ohjeet seuroille löydät Et ole yksin -palvelun materiaalipankista.
- Valituksen vastaanottaja kuuntelee yhteydenottajaa kiireettömästi ja hänen ilmaiseman huolen vakavasti.
- Kuuntelija kirjaa asian ylös tai vastaavasti pyytää asianomaiselta valituksen kirjallisena.
- Yhteydenotossa kerrotaan, miten asiaa viedään eteenpäin ja koska siitä ollaan yhteydessä seuraavan kerran.
- Seurassa päätetään kuka jatkaa tapauksen käsittelyä. Seurassa on jo etukäteen nimetty henkilöt, jotka käsittelevät valitukset ensisijaisesti (esim. hallituksen jäsen, valmennuspäällikkö, toiminnanjohtaja).
- Tapaus arvioidaan yhdessä asiaankuuluvien tahojen kanssa, onko tarve tehdä rikos- tai lastensuojeluilmoitus vai voiko seura selvittää itse tapauksen.
- Asiasta kuullaan asianomaisia ja mikäli tapaukseen liittyy alaikäisiä, annetaan heidän vanhemmille mahdollisuus olla mukana kuulemisessa. Vanhempia tulee aina informoida jälkikäteen, mistä on puhuttu ja millaisiin toimenpiteisiin ollaan ryhdytty.
- Osapuolten kuulemisten jälkeen tehdään päätös jatkotoimenpiteistä. Tapauksen ollessa häirintään tai väkivaltaan liittyvää, tulee siitä informoida seuran johtokuntaa.
- Käsittelystä tehdään kirjallinen yhteenveto ja päätetään, missä sitä säilytetään sekä informoidaan asiaankuuluvia henkilöitä.
Suomen Keilailuliitto yhdessä Väestöliiton ja suurimpien urheilun lajiliittojen kanssa on rakentanut palvelua ja sen materiaaleja yhdessä vuodesta 2017 lähtien. Tutustu Et ole yksin -palvelun seuroille suunnattuun kattavaan materiaalipankkiin.