3. Yrjö Sarahete
(31.3.1929 – 23.1.2021)
Maailman keilailu ei olisi kehittynyt niin voimakkaasti ja nykyiseen asemaansa ilman Yrjö Saraheteä. Sarahete oli Fédération Internationale des Quilleursin (FIQ) monivuotinen pääsihteeri. FIQ perustettiin vuonna 1952 hallinnoimaan kansainvälistä kilpakeilailua. Kun alkuvuosista oli selvitty, tarvittiin joku hoitamaan käytännön toimintaa. FIQ:n senhetkinen puheenjohtaja Kauko Ahlström värväsi Saraheten pikaisesti hommiin vuonna 1962 ja seuraavat yli kolme vuosikymmentä Yrjö oli läsnä kaikkialla. Maailmalla Sarahete tunnetaan yksinkertaisesti Georgena. Hän hoiti likimain yksinään kaikki käytännön asiat, itse asiassa myös järjesti suurkilpailut. Vähitellen Georgen työkenttänä oli koko maailma. Hän joutui kädestä pitäen ohjaamaan aasialaisia, eteläamerikkalaisia, pohjoisamerikkalaisia ja eurooppalaisia kisojen järjestämisessä, hallinnossa, säännöissä ja tietysti sovittelemaan riitoja. Ruotsin, saksan, englannin, ranskan ja espanjan kielten taitajana George pystyi hoitamaan tehtävänsä helposti, palkkakin oli kohtuullinen, kun sen maksoivat keilailun suuryhtiöt Brunswick ja AMF. 1960-luvun lamavuodet pakottivat firmat luopumaan rahoituksesta ja Saraheten hankkimaan siviilityön. Paikka löytyi 3M:n toimistosta. Työtään keilailun hyväksi hän ei kuitenkaan jättänyt, FIQ:n ”pääkonttori” oli Yrjön kotona.
Sihteerin tointa hän hoiti jo 1954 Helsingin MM-kisoissa. Vuodesta 1962 lähtien hän kuului vuosikymmenet kaikkien EM- ja MM-kisojen järjestelytoimikuntiin. Oppiakseen hallinnoimaan FIQ:ta hän oli kolmen kuukauden ajan harjoittelemassa Yhdysvaltain Keilailuliiton ABC:n toimistossa. Keskeinen osa työtä oli lobbaus Kansainvälisen Olympiakomitean ja muiden keskeisten urheilujärjestöjen suuntaan keilailun aseman kohottamiseksi. Saraheten suuriin tavoitteisiin on aina kuulunut keilailun aseman nostaminen olympiatasolle. Hänen ansiokseen luetaankin, että KOK on tunnustanut lajin ja hyväksyi sen 1988 näytöslajiksi. Saraheten meriitteihin lasketaan myös, että keilailu kuuluu Pan American kisojen ja ei-olympialajien Maailmankisojen ohjelmaan.
Sarahete toimi FIQ:n pääsihteerinä aina vuoteen 1997 saakka.
Sarahete oli tietysti itsekin innokas keilaaja ja harrasti lajia yli puoli vuosisataa samassa seurassa, Helsingin Keilaajissa, jonka puheenjohtajanakin hän oli kaksikymmentä vuotta. Hänen toinen urheilulajinsa oli vesipallo, jossa hän saavutti neljä SM-pronssia, kunnes vakava silmävamma esti lajin jatkamisen.
Kansainväliset keilailutoimittajat ovat palkinneet keilailun pioneerina arvostamansa Saraheten pariinkin kertaan. 1982 Sarahete sai Mort Luby Jr.-palkinnon arvostetusta työstään keilailun hyväksi. Saman ”Distinguished Service Awardin” sai 1977 Kauko Alhström. Vuonna 2000 USA:n Keilailuliitto USBC valitsi Saraheten Hall of Fameen ”Salute to Champions”-kategoriaan toisena ei-amerikkalaisena.
Sarahetelle on myönnetty myös Suomen Keilailuliiton hopeinen ansiomitali vuonna 2004.