Vapautunut ”jes!” -huuto kuului Talin keilahallissa Finnish Masters -lopputurnauksen päätteeksi, kun upeasti keilannut miesten maajoukkuekeilaaja Juhani Tonteri voitti tällä erää viimeistä kertaa järjestetyn turnauksen. Kahden sarjan loppuottelussa Tonteri voitti 21-vuotiaan Leevi Saikkalan 449-349.

Pitkän kilpailupäivään mahtui paljon, kun 72 huippukeilaaja otti kauden ensimmäisessä isossa finaalissa toisistaan mittaa Talin keilahallissa. Kahdeksan sarjan jälkeen 16 parasta eteni cup-otteluihin, joissa keilattiin pelaaja pelaajaa vastaan kolme sarjaa tulosta. Välierässä ja loppuottelussa keilattiin kaksi sarjaa.

Juhani Tonteri keilasi 16 parhaan joukossa Ani Juntusta vastaan 677 pistettä, seuraavassa vaiheessa Lahden Bayn keilaaja teki Eliisa Hiltusta vastaan peräti 758 pistettä kolmeen sarjaan. Välierässä Kai Virtasta vastaan Tonterille 483 pistettä ja loppuottelu Leevi Saikkalaa vastaan päättyi 449-349.

Tonteri siis keilasi pudotuspeleissä kymmenen sarjaa 236,7 pisteen keskiarvolla. Voitolla hän kuittasi kolmen tuhannen euron pääpalkinnon.

– Kyllä tämä oli napakymppi tänään ja hienolta tuntuu aloittaa kausi näin. Etenkin nämä matsipelit kulkivat todella hyvin. Heitin käytännössä yhdellä pallolla ja kun se toimi noin hyvin, kasvoi myös itseluottamus. Moni asia loksahti kohdilleen ja hyvältä tuntui keilata tänään. Koitin yrittää mahdollisimman paljon nauttia pelaamisesta, kun peli kulki noin hyvin, Tonteri summasi hymyssä suin palkintopokaali kädessään.

– Iso asia tämä on, kun en hetkeen ole voittanut mitään isompaa. Merkityksellinen voitto, joka antaa energiaa tulevaan. Pidin kesällä keilailusta poikkeuksellisen pitkän tauon, mutta harjoittelin paljon kuntosalilla ja harrastin paljon muuta urheilua. Ehkä sekin tänään näkyi, kun jaksoi pitkän päivän keilata hyvällä tasolla. Seuraavaksi Talissa on International Hammer Challenge ja tämä antaa siihenkin potkua, miesten maajoukkuekeilaaja lisää.

Tonteri saa samalla nimensä viimeisenä ainakin tällä erää Finnish Masters -voittajien listaan, kun kiertuetta ei tällä kaudella enää pelata. Kovia nimiä lopputurnauksen voittajiin lukeutuu, kun aikaisemmat voittajat ovat Teemu Putkisto, Juho Rissanen, Tomas Käyhkö ja kahdesti voittoa juhlinut Joonas Jähi.

Nuori 21-vuotias GB:n Leevi Saikkala oli upeasti tänään toinen. Kolmanneksi sijoittui hienon päivän keilannut Kai Virtanen ja neljänneksi TKK-keilaaja Timo Alho.

Leevi Saikkala, Juhani Tonteri ja Kai Virtanen. Neljänneksi sijoittunut Timo Alho ei ollut Talissa palkintojenjaossa.

Paljon hienoja suorituksia päivään mahtui. Jouni Helminen oli kahdeksan sarjan avausosion jälkeen ykkönen tuloksella 1806. Helmisen kilpailu päättyi kahdeksan parhaan otteluissa Timo Alhoa vastaan. Kovia nimiä jäi tänään jatkopelien ulkopuolelle jo kahdeksan parhaan avausosion jälkeen.

Striimitiimi teki teki tänään hienoa työtä Timo Palermaan ja Pasi Uotilan selostettua ansiokkaasti koko loppukilpailun, minkä lisäksi Juho Rissanen oli finaalivaiheessa asiantuntijana mukana tuomassa lisäantia lähetykseen. Voit katsoa lähetyksen kokonaisuudessaan jälkilähetyksenä SKL:n YouTube-kanavalla:

Linkki: Livelähetys – Finnish Masters -lopputurnaus

Tulokset:

Loppuottelun tulokset

Välierien tulokset

8 parhaan cup-otteluiden tulokset

16 parasta Cup-otteluiden tulokset

Kahdeksan sarjan avausosio (16 parasta jatkoon)

Tali Online Scoring

Seurasimme tässä uutisessa aikaisemmin päivän etenemistä:

Kahdeksan sarjan jälkeen 72 keilaajasta vain 16 parasta etenevät jatkopeleihin, joten mielenkiintoinen kilpailu tullaan tänään näkemään. 16 parasta etenevät cup-otteluihin, joissa pelataan kolme sarjaa tulosta nollilta aloittaen. 1. sijoitettu kohtaa 16. ja niin edelleen. Otteluita jatketaan siihen saakka, kunnes neljä parasta on selvillä. Loppuottelussa ja välierässä pelataan kaksi sarjaa tulosta. Voittaja kuittaa itselleen kolmen tuhannen euron palkintopotin.

Juhani Tonteri ja Leevi Saikkala pelaavat finaalissa!

Juhani Tonteri jatkoi upeaa peliään ja keilasi välierän avaussarjaan 265 pistettä. Lopulta hän voitti kahden sarjan välierässä Kai Virtasen 483-437. Toisesta välieräparista finaaliin matkasi Leevi Saikkala voitettuaan Timo Alhon 403-343.

Timo Alho, Juhani Tonteri, Leevi Saikkala ja Kai Virtanen välieriin

Myös kahdeksan parhaan ottelut on pelattu. Timo Alho voitti tiukassa kamppailussa Jouni Helmisen vain kuuden pisteen erolla 648-642. Kai Virtanen eteni välieriin voittamalla Pyry Puharisen. Leevi Saikkala nousi peräti 44 pisteen takaa viimeisessä sarjassa Karo Hilokosken ohi ja varmisti isolla sarjalla 269 paikkansa neljän sakissa. Juhani Tonteri keilasi mielettömän tuloksen 758 Eliisa Hiltusta vastaan ja Tonteri ansaitusti välieriin, jotka alkavat tuota pikaa ja niissä keilataan kaksi sarjaa tulosta.

Välieräparit:

Juhani Tonteri vs Kai Virtanen

Leevi Saikkala vs Timo Alho

8 parasta selvillä

16 parhaan cup-ottelut saatiin päätökseen ja tulokset näet kokonaisuudessaan linkistä yläpuolelta. Huomionarvoista on, että Karo Hilokoski voitti viime vuoden FM-lopputurnauksen voittaneen Teemu Putkiston, joten tänä vuonna saamme uuden voittajan tälle kilpailulle. Kahdeksan parhaan cup-otteluissa parit ovat:

Jouni Helminen vs Timo Alho
Karo Hilokoski vs Leevi Saikkala
Eliisa Hiltunen vs Juhani Tonteri
Pyry Puharinen vs Kai Virtanen

Jouni Helminen avausosion ykkönen

Raaka on pelitapa, kun 72 pelaajasta vain 16 jatkoi pelejään kahdeksan sarjan jälkeen. Avausosion ykköseksi keilasi kokenut keilaaja ja keilailuvaikuttaja Jouni Helminen, joka keilasi kahdeksaan sarjaan 1806 pistettä.

– Usein Tali on itselleni hankala halli, mutta nyt sain pelata tässä rataolosuhteessa sitä peliä, mitä parhaiten osaan. Peli on tietysti ihan uusi, kun lähdetään cup-otteluita pelaamaan. Toivotaan, ettei ruokatauosta iske uni silmään, Helminen virnisti hienosti onnistuneen kahdeksan sarjan jälkeen.

Viiden parhaan joukossa näkyy jo hyvin se, kuina FM-lopputurnauksessa pelaa pelaajia kaikissa kategorioissa. Helmisen takana tuloksissa olivat: Pyry Puharinen 1769, Roni Leskinen 1746, Petteri Salonen 1743 ja Eliisa Hiltunen 1740. 16 joukkoon viimeisenä mukaan selvisi tuore miesten Suomen mestari Linus Boström.

Avausosion jälkeen pelaajat pääsivät ansaitulle tauolle, minkä jälkeen jatketaan cup-otteluilla, joissa pelataan 3 sarjaa tulosta nollilta aloittaen.