Jesper Svensson otti PBA-kiertueen voiton kotimaassaan ja merkitsi vyölleen tittelin numero 12. Helsingborgin Olympia Bowling-hallissa nähtiin todella korkeatasoinen televisiofinaali, kolmessa sarjassa ei tehty yhtään tyhjää ja huonoin tulos oli 238. Välierät olivat puhtaasti ruotsalaiset, mukana oli kolme vasuria, Svensson, Teodor Samuelsson, James Blomgren ja yksi oikeakätinen keilaaja, Martin Larsen.

Loppuottelussa kohtasivat PBA-kiertueen supertähti Svensson, joka kärsi viime vuonna tässä kilpailussa kirvelevän tappion AJ Johnsonille ja nuori nouseva tähti Samuelsson, joka vasta viikko sitten voitti Tanskassa Euroopan kiertueen osakilpailun Odense Internationalin. Loppuottelussa paiskottiin kaatoja puolin ja toisiin, mutta käytännön ratkaisu tuli jo toisessa ruudussa. Siinä Teodorin lyönti kapusi aavistuksen paksuksi ja jätti kuutoskeilan pystyyn. Seitsemään ensimmäiseen ruutuun se oli ainoa keila, joka jäi avauksella pystyyn kummallekaan. Pitkän jononsa myötä Jeppe johti 20 pisteellä. Kaksi kertaa hänelle jäi lopussa kymppikeila pystyyn ja kun ylimääräinen heitto jäi hieman vajaaksi ja jätti pystyyn kolmos- ja viitospalikat, tuli Svenssonin tulokseksi 257. Mutta Samuelssonilla oli kuitenkin vielä mahdollisuus voittoon, se vaati kolmea kaatoa kymppiruudussa. Nuorukainen tempaisi kahdella kädellä kauhean kierrepallon sopivan vajaana ykkösen-kakkosen taskuun, pulikat lentelivät ympäri keilapöytää, mutta kun tomu laskeutui, jäi kymppikeila huojuen pystyyn. Se merkitsi voiton menoa Jäämies-Svenssonille, joka istui tuolillaan pää käsiin haudattuna, eikä uskonut tapahtunutta. Loppuottelun pisteet olivat 257-238 Jepen hyväksi. Fox-TV:ltä LaneTalkin uuden striimausalustan julkistamiseen hankittu selostajakaksikko Dave Ryan ja Randy Pedersen hehkuttivat estotta ruotsalaistähden suoritusta. Voittohaastattelussa Svensson kiitteli voimallisesti kannustanutta kotiyleisöä. Hän sanoi: ” Olen niin onnellinen, kun viimein voitin tämän kilpailun. Amerikkalaisille ystävilleni sanon: Jenkeissä te olette vaikeita voittaa, mutta tämä on minun taloni!”

Ensimmäisessä välierässä kohtasivat muutaman vuoden takainen maailmanmestari Blomgren ja huippu-uransa alussa oleva Samuelsson. Teodor paukutti taskuun: tripla, imukasin paikko ja viisi kaatoa lisää. Blomgren ei saanut vasemmanpuoleista rataa haltuun alussa, kaksi vajaata ja yksi vahva osuma, joista ei kaatoja tullut. Loppua kohti homma löytyi, mutta lopun kuusi kaatoa eivät enää riittäneet kuin sarjaan 238 ja Samuelsson eteni loppuotteluun tuloksellaan 254.

Toisessa välierässä Svensson kohtasi turnauksen keulakuvan Martin Larsenin, jonka pitkältä uralta vielä PBA-voitto puuttuu. Ja niin se puuttuu edelleen. Lucky teki kolme tuplaa, mutta pari huonompaa heittoa katkoivat kaatojonot. Jeppe aloitti kahdella paikolla, mutta sai sitten juonesta kiinni ja kaatoja alkoi tulla. Puolisarjassa tilanne oli vielä tasan, mutta kahdeksanteen mennessä vasuri oli karannut 23 pisteen johtoon, kaatojono kasvoi kuuteen ja kymppiruudun tupla sulki Larsenilta oven, vaikka hän lopussa lähelle tulikin. Martinin unelma PBA-voitosta mureni tappiopistein 255-257. Randy Pedersen suri suureen ääneen Larsenin kohtaloa.

Finaalin neljännessä vaiheessa kahdeksan parhaan uloslyönneissä keilattiin kolmen sarjan otteluita. Blomgren pudotti Saksan Paul Purpsin kolmella loppukaadolla 664-651. Svensson kepitti italialaisen Mario Del Gaudion selvänlaisesti 687-658. Larsen kaatoi Englannin Dom Barrettin lopputuplallaan 747-726. Varsinainen jännäri oli kahden nuoren ruotsalaisen, Teodor Samuelssonin ja Robin Ilhammarin, välienselvittely. Kolmanteen sarjaan kaverit löivät 279 ja 269 ja päätyivät tasatulokseen 733 mieheen. Kahden ruudun uusinnassa Teodor kaivoi voiton 49-47.

Suomalaisia ei loppukahinoissa näkynyt. Finaalin ensimmäisestä vaiheesta jatkoon keilasi ainoastaan Rami Mukkula keilaamalla lauantai-iltana kuuteen sarjaan 1358, mikä riitti yhdeksänteen sijaan kun 14 miestä eteni kakkosvaiheeseen. Sunnuntaiaamun toisessa vaiheessa keilattiin myös kuusi sarjaa alkaen nollilta. Siinä Mukkulan seuraksi tuli Niko Oksanen. Hän kamppaili kaiken aikaa paikasta 16 jatkoon etenevän porukassa ja tiukalle se meni. Oksanen joutui lopulta taipumaan ja jäi ensimmäisenä ulos jatkopaikalta. Viimeisissä ruuduissa suomalainen kamppaili sijasta 16 samalla rataparilla keilanneen tanskalaisen Tim Stampen kanssa. Niko veti sarjan loppuun viisi kaatoa ja 239-sarjallaan sai tuloksen 1353. Stampe vastasi neljällä kaadolla ja se riitti 234-sarjan myötä yhteistulokseen 1358 ja viimeiseen paikkaan uloslyöntipeleissä. Mukkula jaksoi vielä tulokseen 1277, mutta sillä ei ollut mitään jakoa jatkopaikoille.

Seuraava PBA:n tapahtuma on kahden viikon kuluttua pelattava Elite Leaguen finaali, jossa on paikka myös Tomas Käyhköllä.

 

Pekka Korpi

Kuva: Storm Lucky Larsen Masters 2024

Tulossivulle

Järjestäjän sivuille