Nuorten joukkue aloittaa lauantai-iltana matkansa Etelä-Korean Incheoniiin Soulin kupeeseen, jossa pelataan MM-kilpailut 7.-18.7.2024. Tällä hetkellä osallistujamaita on 38, Sierra Leone oli peruuttanut osallistumisensa.

Vuonna 2022 pelattiin edelliset nuorten MM-kilpailut Helsingborgissa. Sieltä ei mitaleja tuotu kotiin. Vuonna 2018 Detroitissa pelatuista kisoista tuliaisina oli Niko Oksasen All Event pronssi sekä miesten joukkuehopea (Tomas Käyhkö, Teemu Putkisto, Jesse Ahokas ja Niko Oksanen). Naisten puolelta viimeisimmät mitalit on saavutettu vuonna 2014 Hong Kongin kisoissa, saaliina Sanna Pasasen hopea Mastersista ja naisten joukkuepronssi joukkueella Eliisa Hiltunen, Roosa Lundén, Jonna Jokinen ja Sanna Pasanen.

Mitalia lähdetään selvästi tälläkin kertaa hakemaan, sen saaminen ei ole itsestään selvää.

– Tavoite on mitali kisoista, summaa tavoitteen Jarmo Ahokas ja jatkaa.

– 38 maata on paljon. Se vaikuttaa jo ihan aikatauluihin pelien läpiviemisenä sekä odotteluna yms. Sarjoja ei siis tule liikaa, vaikka on kahden viikon reissu. Pitää olla aina oikeaan aikaan ajatus ja fokus kunnossa. Joukkue on hyvässä kunnossa ja kaikki ovat taitavia yksilöitä. Suurin osa pelataan kuitenkin bakerina, joten tärkeää on, miten pelaamme joukkueena ja tuemme toisiamme. Lisäksi tärkeää on, että saamme kaikille hyvät kaatoreaktiot sekä se, että valmennus pystyy auttamaan radoilla yhteistyönä pelaajien kanssa. Kaikki nämä ovat suurena osatekijänä mahdolliseen menestymiseen, johon uskomme joukkueena.

– Kisoista on odotettavissa todella kovatasoiset, kuten MM-kilpailut aina ovat.  Mukaan tulee useita erittäin kovia ammattilaisia, varsinkin Aasiasta. Meillä on hyviä ja kokeneita pelaajia, mutta emme ole joukkueena ennakkosuosikkeja. Toki lähdemme menestystä tavoittelemaan, meillä on mahdollisuus pärjätä. Vastus on niin kova ja baker on pelitapana sellainen, joka antaa yllätyksille mahdollisuuksia. Näissä kisoissa menestys ei tule helpolla, lähdemme nöyrin mielin tavoittelemaan onnistuneita pelejä, Piritta Kantola miettii pelejä.

Mukana olevista pelaajista Peppi Konsteri, Mila Nevalainen ja Rami Mukkula olivat nuorten MM-kisoissa 2022 pelaamassa. 

– Ei ole valmistautuminen omalta osalta mennyt ihan suunnitelmien mukaan, kun naisten kisojen jälkeen sänky on tullut tutuksi parantelusta. Mutta nyt olen pari kertaa päässyt jo radoille ja kyllä se heitto siellä lihasmuistissa on. Vielä parit herkistelytreenit ennen lähtöä! Odottavaisin mielin kyllä, nyt kun olen saanut vähän luottoa omaan uretaanikeilaamiseenkin, ei tunnu että olisin ihan alakynnessä. Kyllä sinne mennään mitaleja hakemaan, Peppi sanoo päättäväisesti.

Peppi Konsterilla on riittänyt isoja kilpailuita kevään aikana.

– Heittäminen on tuntunut hyvältä ja sen suurempia teknillisiä ongelmia heitossa ei ole ollut oikeastaan missään vaiheessa. Olen pitänyt kesän alussa hieman normaalia enemmän välipäiviä radalta ja nyt viimeiset kaksi viikkoa olen taas treenannut enemmän kisoja varten. Taso varmasti tulee olemaan korkea ja tunnelma hyvä! Lähden kuitenkin sillä asenteella, että etenen heitto kerrallaan. Meillä on hyvä joukkue lähdössä kisoihin ja tiedän sen että hyvänä päivänä meillä on mahdollisuudet vaikka mihin, odottavaisin mielin kisoihin lähtevä Rami kertoo.

– Olen yrittänyt pelata vähän kaikenlaisia olosuhteita ja harjoitella paljon erilaisia pelityylejä. Pärnu Openia tuli myös pelattua, siellä oli vähän samantyyppistä pelaamista kuin tällä MM olosuhteella treenatessa. Odotukset on korkealla, mitaleja lähdetään hakemaan. Kun tietää, että on todella korkeatasoiset kisat tulossa ja on todella paljon hyviä pelaajia, se ei todellakaan tule olemaan helppoa, miettii Mila.

Mila Nevalaisen pelaaminen on kulkenut viime aikoina.

Kokemusta löytyy myös muilta, kuten junioreiden arvokisoissa hienosti pärjänneiltä Tiiamari Laukkaselta ja Markus Lahdelta.

– Valmistautuminen kisoihin on sujunut hyvin ja parin viimeisen päivän aikana käydään vielä viimeistely treenit tekemässä ennen kisoihin lähtöä. Kisat ovat aikaisempiin verrattuna melko erilaiset, joten muuta en osaa odottaa kun että taso nousee melko paljon junioreiden EM-kilpailuihin verrattuna, miettii Markus.

– Valmistautumisessa on keskitytty muutamaan tekniseen asiaan ja pelitaitoihin erityisesti sekä fysiikkaan. Minulla tosiaan neljännet arvokisat, mutta ensimmäiset MM-kisat, joten innolla ja hieman jännityksellä odotan tulevaa reissua. Hienoa päästä pelaamaan toiset arvokisat tälle vuodelle ja katsomaan, miten siellä niiden ammattilaisten joukossa pärjää, tuumailee Tiiamari.

Tiiamari Laukkanen on niittänyt menestystä junioreiden EM-kilpailuissa.

Junioreiden arvokilpailuissa aikaisemmin menestyneet Stella Lökfors ja Luukas Väänänen valmistautuvat ensimmäisiin nuorten arvokilpailuihin ja MM-kilpailuihin.

– Valmistautuminen on sujunut hyvin ja on tullut kisailtua paljon kevään aikana. Odotan innolla kisoja ja uusia kokemuksia. Ensimmäiset nuorten arvokisat, uuteen maahan matkustaminen sekä pelaaminen maailman huippuja vastaan jännittää. Uskon, että kisat tuovat arvokasta kokemusta ja ainutlaatuisia muistoja, ennustaa Stella.

– Kisoihin valmistautuminen on sujunut varsin hyvin, kesä on treenattu aktiivisesti. Heitto ja pelaaminen tuntuvat hyvältä! On hienoa päästä pukemaan Suomi-paita päälle ja lähteä edustamaan Suomea. Mitalia lähdetään hakemaan ja sitä kaikkein kirkkainta tietty, Luukas vahvistaa Ahokkaan suunnitelmaa.

Luukas Väänäsen kausi 2023-24 oli upea.

Mukaan lähtee myös kaikkien aikojen ensimmäisiin arvokisoihinsa valmistautuva rookie, Karo Hilokoski.

– Valmistautumisessa treenit ja lepo on tasapainotettu itselle sopivaksi ja motivaatio on pysynyt korkealla. Toki hieman jännitystä on, kun itselle ensimmäiset arvokilpailut tulossa, mutta samalla odotan innolla kisoja ja sen tuomaa kokemusta. Odotukset, joukkue ja asenne on kohdallaan. Lähden tekemään parhaani ja ottamaan kaiken mitä otettavissa on, suunnittelee Karo.

MM-kilpailut alkavat virallisella harjoittelulla tiistaina 9.7.  Keskiviikkona alkavat varsinaiset pelit singlellä, finalistit on selvillä keskiviikkona. Perjantai-iltana alkaa ensimmäinen parierä ja finalistit ratkaistaan sunnuntaina kunhan alkupelit on saatu pelattua. Joukkuepelit pelataan seuraavalla viikolla maanantai-tiistaina ja sekajoukkuepelit keskiviikkona. Tarkemmat aikataulut löytyvät jutun lopusta linkin takaa.

Suomen joukkue:

Nuoret naiset:

Peppi Konsteri  Giants, Tampere
Tiiamari Laukkanen Bay, Kuortane
Stella Lökfors GB, Helsinki
Mila Nevalainen GB, Hämeenlinna

Kotiin jäävä varapelaaja: Pinja Laukkanen  GB, Lahti

Nuoret miehet:

Karo Hilokoski Patteri, Kirkkonummi
Markus Lahti Valtti, Tampere
Rami Mukkula Bay, Kouvola
Luukas Väänänen  Mainarit, Joensuu

Kotiin jäävä varapelaaja: Simon Tissarinen  WRB, Kokkola

Valmentajat kisoissa: Jarmo Ahokas ja Piritta Kantola
Joukkueenjohtaja: Henri Havusela

Tarkemmat tiedot osallistujista tästä linkistä

Osallistujamaat

Kilpailuiden aikataulut

Tulokset

Teksti: Tiina Viljakka
Kuvat: Henri Havusela