Tällä viikolla alkavista naisten EM-kilpailuista odotetaan jälleen kerran menestystä. Ranskan Wittelsheimin keilahallissa pelataan 6.-15.6.2024 aikana perinteiseen tapaan singlen, parien, trion, joukkueiden, mastersin sekä all eventsin mitaleista.

Mukaan lähtee 103 naiskeilaajaa 22 eri maasta. Suomen joukkue kisoihin on:

Jenni Heino Bay, Hämeenlinna
Eliisa Hiltunen Bay, Helsinki
Ani Juntunen Giants, Kuopio
Peppi Konsteri Giants, Tampere
Sanna Oksanen Giants, Paimio
Essi Pakarinen All Stars, Kouvola

Kotiin jäävä varapelaaja: Marjaana Hytönen Nasevat, Raisio
Valmentaja kisoissa: Piritta Kantola

EM-kilpailujen osallistujat

Vaikka 2022 Aalborgin EM-kisoissa Ruotsi nappasi kahmalokaupalla mitaleita, kyllä meillekin niistä kolme mitalia liikeni. Kruununa Peppi Konsterin all eventsin kultainen mitali.

– Vastus on tietysti kova, ensimmäisenä tulee mieleen Ruotsi, jolle viime kisat olivat lähes täysosuma. Vaikka mekin saimme mitaleita ja onnistumisia, olimme joukkueena silloin paljon heikompia. Tänä vuonna lähtöasetelma on mielestäni tasaisempi. Päivän kunto, miten saadaan tehtyä parit ja triot, miten joukkuepeli lähtee sujumaan, ratkaisee kuinka viikko lähtee liikkeelle, ennustaa Piritta Kantola ja jatkaa.

– Pelaajat ovat valmistautuneet tosi hyvin. Kaikilla on ollut omat suunnitelmansa, miten näissä kisoissa ollaan parhaassa mahdollisessa kunnossa. Suunnilleen suunnitelman mukaan on menty, ei ole tullut yllätyksiä ja homma pitäisi olla kunnossa. Meillä on todella kilpailukykyinen joukkue. Kaikki ovat keilanneet paljon tänä vuonna ja on tullut meriittejä. Osa on jo kokeneita maajoukkuelaisia, vaikka ovat nuoria. Ensikertalaisia ei ole yhtään tällä kertaa mukana.

Uretaanien käytöstä on ollut kauden aikana paljon puhetta, se näkyy Piritan mukaan myös naisten pallokasseissa.

– Hallihan on tuttu, viimeksi ei ollut tällaista uretaanien esiin marssia mutta nyt niitä palloja varmasti nähdään paljon enemmän radoilla. Ennakkoon ilmoitettu 41 (+/- 1) jalan keli ei vielä kerro juuri mitään. Joka tapauksessa pallosettiin otetaan mukaan kaikille uretaaneja rohkeammin mitä aikaisemmin.

Mitaleja odotetaan tulevista kisoista, tässä pelaajien mietteitä valmistautumisesta ja odotuksista.

Essi Pakarinen

– Valmistautuminen on mennyt hyvin pitkälti kilpailujen merkeissä. Heitto tuntuu hyvältä. Toki en tiedä voiko koskaan valmistautuminen mennä täydellisesti ja itselläkin on ollut omat haasteet, mutta päivä kerrallaan kohti kisoja.

Jenni Heino

– Kisoihin valmistautuminen sujunut hyvin. Ohjelmassa on ollut kuntoilua, kisailua ja harjoittelua. Hyvänä päivänä kaikki on mahdollista. Meiltä lähtee kisoihin hyvä joukkue, tavoitteena kisoissa on mitali.

Ani Juntunen

– Kisoihin valmistautuminen ei ole ollut paras mahdollinen viimeisen viikon osalta, kun tulin kipeäksi Amerikan reissulla. Mitaleitahan kisoista lähdetään metsästämään kuten aina. Mahdollisimman monta mitalia kotiin, niin voi olla tyytyväinen.

Ani Juntunen

Peppi Konsteri

– Kisoihin valmistautuminen on mennyt hyvin, vauhtia haettiin Jenkeistä. Parin viimeisen viikon aikana on hieman hengähdetty ja tehty viimeisiä pieniä tekniikkavarmistuksia. Paketti alkaa olla ihan hyvässä kunnossa. Kisoihin lähden hakemaan mestaruutta ja puolustamaan omaa titteliä. Saa nähdä millaiseksi se keilailu siellä menee, voinko keilata omaa reaktiivikeilailua vai meneekö uretaanikilpailuksi, joka vaatii itseltä enemmän tsemppaamista. Katsotaan paikan päällä mitä pitää tehdä. Odottavaisin mielin lähden, jännä nähdä mihin naisten keilailu on muuttunut parissa vuodessa.

Eliisa Hiltunen

– Valmistautuminen on sujunut hyvin, lähden hyvällä fiiliksellä kisoihin. Odotan tiukkoja pelejä ja menestystä. Odotuksia en haluaisi itselleni kovasti laittaa, ettei tule turhia paineita. Viime kisoista jäi kyllä sen verran hampaankoloon, että menestyksennälkää on ja tavoitteet korkealla.

Sanna Oksanen

– Odottavainen fiilis on ollut jo viikon, on jo pitkä aika edellisistä arvokisoista. Jotenkin kaikki tuntuu jännältä ja uudelta, vaikka ei niitä olekaan. Hyvällä fiiliksellä lähdetään kisoihin, vaikka vähän jännittää.

Matkaan lähdetään keskiviikkoaamuna. Suunnitelmissa on käydä testaamassa ratoja iltapäivällä ennakkoon. Torstaina ohjelmassa on avajaiset sekä viralliset harjoittelut kunhan lopullinen keli on julkaistu joukkueenjohtajien palaverissa. Perjantaina aloitetaan singellä.

EM-kilpailuiden ohjelma

EM-kilpailuiden sivut

Kuvat: Henri Havusela, Peppi Konsteri
Teksti: Tiina Viljakka