Naisten B-tason SM-finaalipäivä päättyi tänään Tampereella Kaupin keilahallissa. Finaalissa naisten B-tason Suomen mestaruuden voitti Heli Mäkinen. Toiseksi tuli Jenna Nissi ja kolmanneksi tuli Lotta Virtanen.

Tässä uutisessa seurasimme päivän etenemistä.

Tulokset:

Naisten finaalin tulosseuranta

SKL:n livelähetys Kaupista

Online scoring

Ensimmäisen osion 8 sarjaa

Kaksi naista oli jäänyt pois finaalista, joten 14 naiskeilaajaa pelasi ensin ensimmäisen osion kahdeksan sarjaa, jonka jälkeen kahdeksan parasta jatkaa Round robineihin. Aloitus näytti naisilla hyvältä finaalissa ja kovaa taistelua käytiin sarjojen lopussa, kun naiset keilasivat siitä kuka pääsee jatkamaan Round robin osioon.

Tuloksissa erot olivat pienet heti sarjojen aikana, kun sijoitukset heittivät sarjojen edetessä. Paljon paikkopeliä tuli nähtyä naisilta sarjojen aikana ja Heiniemi varsinkin teki paikkoja kuudennessa sarjassa vaikka siellä tulikin pari tyhjää ja myös Heinonen teki viimeiseen sarjaan hyviä paikkoja. Kahdeksan sarjan kärkeen keilasi Heli Mäkinen tuloksella 1463 ja eteni suoraan kahdeksan parhaan joukkoon Round robin osioon. Elina Heinonen ei kauhean kauaksi kärkipaikasta jäänyt, 36 pistettä jäljessä toisella sijalla. Muut jatkoon etenivät Eila Pitkänen 1419, Paula Nisula 1393, Diana Salmela 1389, Jenna Nissi 1365, Mirja Heiniemi 1351 ja Lotta Virtanen 1330. Ulkopuolelle jäi yhdeksänneksi sijoittunut Teija Lehtonen vain 10 pisteellä kahdeksannesta sijasta.

Pisteet jatkuvat pelaajilla Round robiniin ja tiukka kisa tulee naisilla seuraavaksi, kun naisten sekä miesten Round robin alkaa klo 16.30 alkaen.

Round robin

Kaikkien sarjojen aikana naiset pelasivat erittäin tasaista peliä ja olivat vain muutamien pisteen eroilla toisistaan.

Diana Salmela yllätti ja aloitti Round robinin ensimmäisen sarjan upeasti sarjalla 220, mutta hyytyi lopussa ja kärkipaikan nappasi Jenna Nissi. Alussa Jenna oli kolmen parhaan alapuolella, mutta sai kivuttua itsensä ylös hyvillä sarjoilla. Viimeisestä ottelusta ei tullut bonuspisteitä Jennalle, mutta se ei estänyt Jennaa ottamasta kärkipaikkaa. Jenna keräsi itselleen peräti kuudesta ottelusta 180 bonuspistettä ja pääsi upeasti jatkamaan suoraan finaaliin.

Kolmesta viimeisestä ottelusta ei bonuspisteitä tullut Heli Mäkiselle ja eroa kärkeen tuli 81 pistettä. Taistoa käytiin sarjojen lopussa, kun viimeisestä pudotuspelipaikasta käytiin kova ja tiukka taistelu. Viimeistä paikkaa havittelivat Paula Nisula ja Lotta Virtanen. Viimeisen ratkaisevan sarjan teki Virtanen, kun hän heitti sarjan 176. Sillä Lotta pääsi kolmantena semifinaaliin. Paula puolestaan tippui viime hetkillä kolmannesta sijasta viidenneksi eikä selvinnyt kolmen parhaan joukkoon.

Naisten sekä miesten semifinaalit aloitetaan heti radanhoidon jälkeen. Semifinaalissa kohtaavat Heli Mäkinen ja Lotta Virtanen.

Semifinaali

Heti ensimmäisessä sarjassa Heli ja Lotta aloittivat pelaamaan tasaista peliä. Muutamia tyhjiä ja paikkoja naisilta nähtiin, mutta kaatojonoja heiltä ei tullut. Lotta sai seiska ruutuun seiska-kutos reiän ja kasi ruutuun seiska-kutos-kymppireiän eikä saanut paikattua niitä. Ensimmäisen sarjan jälkeen tulosta Helille 164-155.

Toisessa sarjassa Lotta kiri eroa umpeen, kun hän aloitti yhdellä paikolla, tuplalla, paikolla ja taas kaadolla. Helikin aloitti sarjansa kahdella paikolla ja tuplalla, joten taas edettiin tasaista tahtia. Kutos ruutuun Lotta sai tyhjän ja sai heti seuraavaan ruutuun heitettyä kaadon. Mutta se ei riittänyt, kun Heli sai siihen ruutuun paikon ja loppuihin ruutuihin vielä kaadon ja kolme paikkoa. Lopputulos Helille 362-339 ja Heli etenee finaaliin Jennaa vastaan.

Finaali

Jenna aloitti finaalin kaadolla ja sai toiseen ruutuun vain kolme keilaa kaadettua, mutta sai onneksi paikattua ne. Heli heitti ensimmäiseen ruutuun paikon, mutta toiseen ruutuun tuli tyhjä. Paljon taas paikkopeliä naiset pelasivat finaalin aikana. Seiska ruutuun Jennalle tuli pieni reikä, mutta sai onnekseen paikattua sen. Lopussa tuli yllätys, kun Heli vei voiton ensimmäisessä sarjassa pisteellä 168-167.

Toinenkin sarja eteni naisten välillä tasaisesti. Toisessa sarjassa Helin sarja ei alkanut alussa niin hyvin, kun hän heitti kahteen ekaan ruutuun tyhjät. Toiseen ruutuun Jenna sai ison reiän eikä saanut paikattua sitä. Lopussa Heli kiri Jennan ohi komeasti ja teki loppusarjaan neljän kaadon jonon ja Suomen mestariksi julistettiin Heli Mäkinen tuloksin 360-326.

Miltä nyt tuntuu voittaa Suomen mestaruus?

– Tämä merkitsee mulle erittäin paljon ja olen tosi kiitollinen tästä mestaruudesta, iloitsi Heli mestaruudesta.

– Haasteita oli kyllä tänään, ei tahtonut osumia tulla ja sillä lailla meni miten sattuu. Reikiä ja paikkoja, mutta samaan palloon luotin ja sillä sai sitten keskittymisen uudestaan. Joo haasteita oli, mutta onnellinen olen, kertoi Heli finaalin jälkeen.

– Kyllä mulla tuli siellä ja tosi hyviä sarjoja muutamia, mutta tuli myös sellaisia kompurointeja. Nämä finaalit oli kyllä tiukkoja pelejä, mutta sillain tosi tyytyväinen olen kun koko päivän on keilannut urakalla ja lämmin on tullut, naurahteli Heli lopuksi.

SKL lähetti loppukilpailun suorana kahdeksan parhaan Round robineista YouTubessa klo 16.30 alkaen.

SKL:n YouTube-kanava

 

Teksti: Bertta Hartikka

Kuva: Henri Havusela