Jesse Kallio kruunattiin Talin keilahallissa Brunswick Ballmaster Openin voittajaksi. Turnauksessa nähtiin sitten vuoden 2006 jälkeen ensimmäinen suomalaiskeilaajien loppuottelu, jossa Kallio voitti Niko Oksasen 222-212. Suomalaisista kärkinelikkoon mahtui myös huiman alkukauden pelannut 19-vuotias Luukas Väänänen. Neljäs välieriin yltänyt keilaaja oli Ruotsin maajoukkuetähti James Blomgren. Tämän vuoden Ballmaster Openiin osallistui yli 500 keilaaja 17 eri maasta.

Loppuottelussa 29-vuotias ja pian 30 täyttävä TPS-keilaaja Jesse Kallio otti ratkaisun avaimet käsiinsä tekemällä neljä kaatoa alusta, eikä tämän jälkeen päästänyt Kouvolan All Starsia edustavaa Niko Oksasta nousemaan ohi. Kymppiruudussa ottelun ratkettua Kallio äityi vapautuneisiin tuuletuksiin pitkän turnauksen jälkeen. Kallion nimi kirjoitetaan nyt suomalaisten Ballmaster Open -voittajien joukkoon.

– Hyvältä se tuntuu. Torstaina heitin turnauksessa ensimmäisen kerran ja heti tuntui, että tänä vuonna voisi olla oikeasti mahdollisuus pärjätä. Finaalipäivänä onnistuin hyvin muutoksissa. Iso kisa on kyseessä ja kymmenen tuhatta euroa palkintona, niin kyllähän tämä tuntuu hienolta ja tässä turnauksessa on isot perinteet. Sanoinkin tuossa, että kyllä nimeni mahtuu vielä mukaan tuonne voittajien joukkoon, jossa on sellaisia nimiä kuin Mika Koivuniemi ja muita lajilegendoja. Nyt on oma nimi siellä mukana ja seuraavaksi pitää keksiä uusia haasteita, Kallio sanoi palkintojenjaon jälkeen.

Ballmaster Openin voittoon tarvitaan valtava määrä onnistumisia. Ensin karsinassa pitää löytää keinot saada riittävä tulos finaalivaiheisiin ja edetä niistä jatkoon. Pelkästään sunnuntaina loppuotteluun Kallio keilasi 17 sarjaa.

– Ei ollut oikeastaan vaikeuksia tänään, vaan päinvastoin levollinen ja luottavainen olo. Round Robinissa tein oikeita muutoksia ja sitä kautta nousin neljän parhaan joukkoon. Loppuottelussa ehti tulla hyvänolontunne, kun sain niin hyvän alun ja nopeasti selkeän johdon. Tiesin, että nopeasti se voi muuttua, jos Oksanen alkaa onnistua omissa heitoissaan. Ei auttanut kuin keskittyä loppuun asti ja sain pidettyä johdon loppuun asti. Yleensä en paljoa tuuleta, mutta tänään tunne purkautui, kun piti kuitenkin saada ehjä pelattua siihen kymppiruutuun, Kallio kertoo.

Tämän vuoden kärkinelikko: Jesse Kallio, Niko Oksanen, James Blomgren ja Luukas Väänänen.

Myös Niko Oksanen pelasi upean päivän ja erityisesti Round Robinissa hän oli elementissään sunnuntaina pelaaja pelaaja vastaan -otteluissa, joiden jälkeen hän oli eniten finaalipäivänä pisteitä kerännyt pelaaja ja keilasi 15 sarjaa 244 pisteen keskiarvolla. Tavoitteelliselle urheilijalle finaalitappio oli luonnollisesti raskas.

– Harmittaa, vaikka finaaleita lukuun ottamatta pelasin tänään hyvin. Tämä oli neljäs toinen sija itselleni EBT-kiertueella ja voitto puuttuu. Tälläkin kertaa se jäi odottamaan vielä itseään.  Omalla keilaamisellani tänään annoin itselleni mahdollisuuden taistella voitosta, mutta se ei riittänyt. Kallion käsissä tuo finaali oli, vaikka lopussa olikin pieni sauma vielä nousta mukaan, Oksanen sanoi.

Ennen loppuottelua pelattiin välierät, joissa pelasivat Kallion ja Oksasen lisäksi Ruotsin James Blomgren ja vuoden alussa AIK International EBT-turnauksen toiseksi yltänyt 19-vuotias Luukas Väänänen. Joensuulaiselle Varkauden Mainareiden nuorelle keilaajalle alkuvuosi on ollut siis mahtava. Välierässä Väänänen hävisi Kalliolle 218-214.

– Nyt on kulkenut ja on ollut käsittämätön vuoden alku itselleni, kun kahdessa EBT-turnauksessa olen ollut toinen ja neljäs. Toivotaan, että hyvä vire jatkuu ja muutaman viikon päästä lähden Hollantiin pelaamaan EBT-kilpailua. Varmasti tässä kehitysaskeleita on tullut otettua ja yksi syy on varmasti se, että valmistuin koulusta ja olen entistäkin enemmän pystynyt keskittymään keilailuun. Varmaan se näkyy tuloksissakin, Väänänen sanoo.

Luukas Väänänen on keilannut upeasti alkuvuoden.

Ballmaster Openin neljän parhaan pudotuspelien tulokset: 

Välierät 

Jesse Kallio – Luukas Väänänen 218-214
Niko Oksanen – James Blomgren 204-181

Loppuottelu 

Jesse Kallio – Niko Oksanen 222-212

Finaalipelien jälkeen keilattiin myös 300 ekstra. Tämän vuoden turnauksessa nähtiin yhteensä seitsemän 300 sarjaa, jotka tekivät: Niko Oksanen, Teemu Putkisto, Juhani Tonteri, Markus Jansson, Saku Konttila, Cherie Tan sekä Anton Ahlgren. 300 ekstran voitti Niko Oksanen, joka kuittasi itselleen kolmen tuhannen euron lisäpalkinnon.

Neljän parhaan pudotuspelit lähetettiin Yle Areenassa suorana ja voit katsoa jälkilähetyksen täältä:

Ballmaster Open 2024 Yle Areenassa

Linkkejä turnauksen seuraamiseen:

Ballmaster Openin karsinnan kaikki tulokset 

Ballmaster Openin kotisivut

 

Teksti ja kuvat: Henri Havusela