Ballmaster Openin viimeiset karsintaerät sekä ensimmäinen finaalivaihe pelataan lauantaina. Perjantain erissä radat tarjosivat keilaajille haasteita, mutta myös onnistumisia nähtiin. Iltaerässä Talin keilahallin yleisön huomio kiinnittyi erityisesti lajilegendan ja nelinkertaisen Ballmaster Open -voittajan Mika Koivuniemen otteisiin. Koivuniemi pelasi vahvasti ja heikommasta päätössarjasta huolimatta hän teki loistotuloksen 1394, jolla hän yltää loppukilpailuun.

Perjantain kaikissa kolmessa erässä juoni tuntui olevan pitkälti sama. Ensimmäisiin sarjoihin pelaajat onnistuivat tekemään isoa tulosta, mutta sen jälkeen muutokset radoissa ja rataperien erot alkoivat rokottamaan keilaajia. Kovatasoisesta turnauksesta kuitenkin kertoo paljon se, että karsinnan 16 parhaan joukkoon selvitäkseen on pystyttävä keilaamaan kuusi sarjaa yli 230 pisteen keskiarvolla.

Iltaerässä Suomessa vieraileva lajilegenda, 56-vuotias Mika Koivuniemi, osoitti jälleen taitonsa. Vaikka hän ei ole paljoa keilannut eikä varsinkaan kilpaillut, keilasi Koivuniemi ensin viiteen sarjaan 1227 pistettä, ja lopulta kuuden sarjan tulos komea 1394. Sillä hän nousi karsinnan 15. sijalle.

Koivuniemen tulos oli erän toiseksi korkein. Ykköseksi erässä keilasi Ruotsin  Oliver Dahlgren tuloksella 1398.

– Paremmalta tuntuisi tietysti, jos ei olisi noin heikkoon sarjaan lopettanut, koska olisi ollut mahdollisuus tehdä isompikin tulos. Vanhalle miehelle olisi parempi pitää finaalit lyhyempänä ja aloitta suoraan toiselta kierrokselta, Koivuniemi veisteli erän päätyttyä.

Turnauksella on oma paikkansa Koivuniemen sydämessä, onhan kaiken nähnyt ja kokenut keilaaja voittanut Ballmaster Openin ennätykselliset neljä kertaa.

– Mutta hieno juttu tämä tulos oli. Yli odotusten meni, kun pääsin finaaliin. Olemme kolme viikkoa olleet Suomessa, eikä minun ollut tarkoitus pelata täällä, eikä minulla ole omia välineitäkään. Lainakengillä pelaan ja Sami Heinilä porasi minulle kaksi palloa, joten vaihtoehdot ovat vähissä. Kilpailuita en ole pelannut viime vuosina, mutta hieno tätä turnausta on pelata ja siksi päätin tullakin pelaamaan.

Pakko kysyä, että miten ylipäätään noin vähällä määrällä palloja pärjää näin isossa turnauksessa?

– Kun on taitoa, niin pärjää, Koivuniemi virnistää.

– Olihan se tänäänkin parissa hetkessä ollut hyvä, kun olisi vähän enemmän vaihtoehtoja ja kävi minulla oikeissa paikoissa vähän tuuriakin. Rehellisesti jos sanon, niin eihän minun pitäisi olla kärkikahinoissa tämän vuoden turnauksessa, mutta kaikki on tietysti mahdollista. Mennään kiusaamaan nuorempia, äärimmäisen kovana kilpailijana tunnettu Koivuniemi lisää.

Iltapäivän erässä ei ollut tulosten osalta ilotulista ja erässä keilanneet kärkipelaajatkin saivat puristaa loppuun asti finaalitulosten eteen. Ruotsin William Berggren oli ainoa, joka pääsi erässä helpottuneilla fiiliksillä pelaamaan viimeistä sarjaansa. Erän ykköskeilaajan tulos oli kuuden sarjan jälkeen 1435.

– Sain nyt pallon tekemään töitä radalla. Tässä erässä pelaajilla oli haasteita ja mielestäni se johtui ehdottomasti siitä, että oikeakätiset pelaajat liikkuivat nopeasti pelaamaan ylhäältä ja muutoksissa oli pysyttävä mukana. Olen kuitenkin nyt helpottunut, kun itse sain tuon tuloksen ja nyt pitää vain toivoa, että tämä riittää 16 joukkoon, ja etenisin suoraan sunnuntain finaalikierrokselle. Tykkään tästä turnauksesta paljon ja olisi iso asia menestyä täällä, karsinnan kolmannelle sijalle noussut Berggren sanoi.

Iltapäiväerässä vahvin suomalaiskeilaaja oli Niko Oksanen, joka taisteli tuloksen 1388. Myös Oksasella oli haasteita radoilla, kun viidenteen sarjaan hän keilasi vain 162 pistettä, mutta pelasti pelinsä tekemällä päätössarjaan ison tuloksen 264.

Perjantain ensimmäisessä aamupäivän erässä ruotsalaiskeilaajat näyttivät osaamistaan, kun peräti kolme heistä ylitti 1400 pisteen rajan: Filip Wilhelmsson 1459, Carl Eklund 1432 ja James Blomgren 1430. Kaikilla näillä tuloksilla ruotsalaistähdet kiilasivat itsensä mukaan karsinnan kärkisijoille.

Erän ykkönen Wilhelmsson oli tyytyväinen omaan suoritukseensa sekä maamiestensä otteisiin.

– On se tietysti hienoa katsoa, kun onnistumme laajalla rintamalla tekemään tulosta tässä erässä. Huomasin itse, että avain onneen tässä kilpailussa on pelata hieman suorempaa linjaa ja aavistuksen kovempaa kuin olen aiemmin täällä keilannut. Olen pelannut Ballmaster Openissa useana vuonna ja tänne on aina hienoa palata. Tämän erän tulos saattoi olla itselleni paras karsintatulos Ballmasterissa. Tämän vuoden olosuhde on sellainen, että pelaaja on nopeasti vaikeuksissa, jos pelipaikka ei ole oikea. Senkin takia olen iloinen, että onnistuin saamaan tämän tuloksen ja nyt aion ottaa iisisti ennen finaalivaiheita, Wilhelmsson kertoi.

Lauantaina saadaan karsinta päätökseen sekä päästään jo pelaamaan ensimmäistä finaalivaihetta. Päivän aikana pelataan kaksi viimeistä karsintaerää klo 10 ja klo 14. Tämän jälkeen vuorossa on vielä Desperado, josta mukaan finaalivaiheeseen pääsee vielä kolme pelaajaa.

Ensimmäinen finaalivaihe pelataan lauantai-iltana klo 19.30. Karsinnan 16 parasta jatkavat suoraan sunnuntaille finaalien toiselle kierrokselle.

Ballmaster Openin kotisivut ja tulosseuranta

Varausjärjestelmä

Kilpailun rataolosuhde

Online scoring

Livestream