Cheetah Championship avaa kaksi viikkoa kestävän PBA World Series of Bowlingin Wisconsinin Milwaukeessa. WSoB:ssa keilataan kolme ”eläinkisaa” Cheetah, Scorpion ja Shark, jotka on nimetty ratahoitojensa mukaan. Näiden kolmen yhteistuloksella ratkotaan PBA World Championshipin osanottajat.

Kaikissa eläinkisoissa pelitapa on sama: neljä viiden sarjan karsintapeliä kahtena päivänä, joista viisi miestä pääsee porraspeliin, jotka keilataan viikon kuluttua. Cheetah-hoito on lyhyt, vain 35 jalkaa, ja se laittaa pelipaikan aivan reunaan. Break point on ykkös-kakkosrimalla ja siitä seuraa ränniavauksia. Ensimmäisenä päivänä niitä nähtiin reilusti toista sataa, pari kertaa jopa kaksi ränniheittoa samaan ruutuun. Reunapelistä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, tulostaso nousi korkealle. Kymmenen sarjan jälkeen kolme miestä on keilannut 240 keskiarvolla ja vielä yksi mies neljää keilaa vaille.

Suomalaisnelikko, Joonas Jähi, Tomas Käyhkö, Osku Palermaa ja Santtu Tahvanainen aloitti kaksijakoisesti. Tahvanainen on yksi noista 240-miehistä, hän on kakkosena tuloksella 2408, vain seitsemän pistettä johtavaa Joseph Grondinia perässä. Käyhkö on sijalla 13 tuloksellaan 2314, eroa viidenteen porraspelipaikkaan on karsinnan puolivälissä vain 56 pistettä. Palermaa ja Jähi tulevat kerrosta alempana, Osku on sijalla 57 lukemallaan 2176. Jähin tulos on kolme pistettä vähemmän ja sija kaksi isompi.

Ensimmäiset viisi sarjaa Santtu aloitti varovaisesti, 199, mutta sitten lähti iso pyörä liikkeelle, 267, 209, 279 ja 246 antoivat 1200 ja sijan yhdeksän. Toinen blokki ei sisältänyt huippusarjaa, mutta ei huonojakaan. Välille 223-260 pelatut sarjat antoivat tuloksen 1208 ja siis kakkossijan.

  • Meni kyl aika hyvin, ku ajatuksena oli vaan selvitä Cheetahista hengissä, koska en tykkää lyhyistä hoidoista.
  • Aika paljo palloja kävi radalla, uretaanilla ensimmäinen ja toisessa sarjassa sitte vaihto jo kiiltävään. Vähänki ku alko näyttää laiskaa kymppiä, nii aikalailla heti seuraavaan ruutuun otti erilaisen reaktiivin ja tuliki molemmissa blokeissa käytettyä neljä eri reaktiivia + uretaani, Santtu jutusteli päivästään.

Tomaksen alkupeli oli pikkuparia, mutta aamun kolmeen viimeiseen homma loksahti kohdalleen, 252, 257 ja 277. Noilla hän keräsi blokkiin 1212 ja oli neljäntenä. Palloshow oli myös hänen ensimmäinen osionsa:

  • Alotin muovilla, toiseen sarjaan uretaanilla, kolmanteen vaihoin reaktiiviin ja sillä loppupeli.
  • En oikein harjotusheitoilla löytäny kunnon reaktiota, niin päädyin epäsymmetrisellä muovilla heittämään, mikä porattiin tota varten. Vikat kolme sarjaa meni sitten pallo aika hyvin, niin helppo oli heitellä, kunhan vaan sai sen ajoissa reunaan heitettyä. Nyt on saatu vähän tuntumaa keliin ja ratoihin, mutta pelit vasta alussa.

Käyhkön toinen peli alkoi mukavasti, mutta kakkossarja lipesi 167:ään ja sitä myötä kärki hieman karkasi. Viimeisen sarjan 266 nosti hänet takaisin kamppailuun viidestä finaalipaikasta.

Palermaa aloitti suomalaisista parhaiten takomalla 253. Toinen oli pikkupari, ja sitten 263, jolla hän keikkui sijalla 11. Loppu meni vähän marinoiksi ja blokki 1101 (keskiarvo 220,2) jätti hänet sijalle 52. Iltapäivän peli ei mennyt yhtään paremmin. Kolme sarjaa oli kohtuullista paritahtia, vaan neljäs putosi lukemaan 162. Tuo sarja alkoi kymppimissillä, sitten tuli 8-10, 3-4 reiän Ode paikkasi, mutta paikkaamaton viiden keilan ”läpäri”, 1-6 kuvio, jätti sarjan heikoksi. Kirisarja 258 nosti tulokseksi 1075.

Jähi näytti hieman aristelevan isoja ympyröitä, alku oli hidas 173. Siinä syntyi kaksi 2-8-10 reikää, joista jälkimmäisen hän jopa paikkasi. Toki se oli silkkaa tuuria, Jähi oli jo selkänsä kääntänyt ja havahtui vasta suosionosoituksiin. Mutta ”mahdottoman” kuvan paikko kuitenkin. Jatko oli vain pikkuparia. Viidenteen sitten Joonas teki pötköä ja hän pääsi jopa yrittämään kolmesatasta. Kymmenes heitto meni kuitenkin paksuksi ja kolmoskeilan paikon myötä sarjaksi tuli 278. Blokki antoi 1089 (207,8) ja sijan 64 kaikkiaan 120 miehen joukossa. Toinen blokki oli ailahteleva, taas alkuun vain 181, mutta kolmannessa oli taas yritystä täysosumaan. Nyt kaatojonon pituus oli kymmenen ennen pesästä jäänyttä kymppikeilaa, 289.

  • Kivahan tääl on heitellä. Alkuun tais tulla vähän hyvän olon tunnetta, mikä kostautu. Uretaanilla alkuun ja neljännessä reaktiiviin. Ihan pelattava kenttä, niinku tuloksist näkyy. Pari isoo reikää, mitkä rankas. Lopus osas kropalle kertoo, miten sinne breikkiin oikein pelataan. Joonas kommentoi PBA-uransa avausta.

Grondinin ja Tahvanaisen jälkeen kolmantena on 300-sarjan matkalla tehnyt Shawn Maldonado tuloksella 2400. Packy Hanrahanin tulos on 2396, viidentenä jatkoon menossa puolivälissä on Ruotsin Pontus Andersson, 2370. Päivän toisen ”treban” teki AJ Johnson, joka on kuudentena, 2365.

Kolmas viiden sarjan blokki alkaa maanantaina klo 19 Suomen aikaa ja neljäs taas aamukahdelta. Samat peliajat pätevät seuraavan viiden päivän ajan.

 

Pekka Korpi

Tulokset

WSoB:n sivuille

PBA:n sivuille