Jussi Laine, Roni Leskinen, Markus Lahti, Luukas Väänänen ja valmentaja Juha Immonen päättivät poikien EM-joukkuekilpailun kultajuhliin voitettuaan Ruotsin loppuottelussa. Suomen joukkue keilasi mielettömän päivän, ja superjännittävässä loppuottelussa Suomen pojat venyivät ratkaisuruuduissa ja kultamitalit matkasivat Suomeen tuloksella 833-806. Suomen pojat ovat voittaneet joukkuekultaa nyt kahtena vuotena putkeen junioreiden EM-kilpailuissa. 

Suomen joukkue oli myös kuuden sarjan jälkeen alkukilpailun ykkösjoukkue loistavalla kuuden sarjan tuloksella 5436 (KA 226.5). Välierässä Englannin joukkue ei päässyt yllättämään, kun Jussi Laine, Roni Leskinen, Markus Lahti ja Luukas Väänänen iskivät näytöstyyliin taululle ison tuloksen ja matkasivat loppuotteluun tuloksella 921-845.

Loppuottelusta puolestaan muodostui todellinen jännitysnäytelmä, kun Suomi ja Ruotsi pelasivat aivan rinta rinnan ratkaisuruutuihin asti. Suomen pelaajat onnistuivat pitämään pään kylmänä, keilasivat kymppiruuduissa paremmin ja lopulta Suomen ankkurina pelannut Luukas Väänänen löi lopullisesti Ruotsilta portit kiinni kymppiruudun avausheitollaan tehden kaadon.

– Ei tätä vielä pysty edes käsittämään, enkä osaa oikein edes kuvailla sitä tunnetta, kun sillä ratkaisevalla heitolla kaikki keilat lähtivät. Sain siihen vielä hyvän heiton tehtyä, mikä tuntuu erityisen hyvältä. Osasin oikealla tavalla nollata siinä kohtaa paineet. Tänään kokonaisuudessaan me pelasimme joukkueena mielettömän hyvin, ei pysty edes keksimään moitteita mihinkään kohtaa päivää, Väänänen tunnelmoi kultamitali kaulassa.

Suomen joukkueen tarina tämän kullan takana on myös hieno. Väänänen ja Roni Leskinen ovat nyt kaksinkertaisia joukkuekilpailun Euroopan mestareita, sillä he kuuluivat myös viime vuonna Suomen kultajoukkueeseen. Lisäksi Jussi Laine ja Markus Lahti saavuttivat kultaa nyt ensimmäisissä arvokilpailuissaan.

– Todella hyvät on tunnelmat, ei pysty sanoin kuvailemaan. Itselleni sattui loppuottelussa pari huonompaa heittoa, mutta pystyin vielä kymppiruudun muuraamaan umpeen, mikä helpotti Väänäsen omaa urakkaa. On tämä hieno juttu ja meillä on loistava joukkue, jossa kaikki tukivat toisiaan joukkuekilpailun ajan, sanoo Lahti, joka on ykkösenä myös turnauksen All Event -pisteissä.

Myös yleisöllä oli oma tärkeä roolinsa tänään Suomen pelaajien tukena. Näissä kisoissa Suomella on katsomossa kannustamassa iso määrä taustajoukkoja. Kannustus Suomen pelaajille oli tänään arvokasta.

– Isot kiitokset heille. Olisihan se tylyä voittaa Euroopan mestaruus hiljaisessa hallissa, Lahti veistelee.

Toinen arvokisadebytantti Jussi Laine oli loppuottelussa isossa roolissa ja keilasi isot pisteet 243.

– Törkeän hyvältä tuntuu tämä. Ensimmäinen arvokisamitali itselleni ja vielä kultaa. Todella paljon tämä merkitsee ja pitkä työ on tehty tänne saakka. Sain loppuottelussa keilat lähtemään hyvillä heitoilla. Tosi hyvällä joukkuehengellä tänään ratkaisimme kilpailun voiton meille, Laine sanoo.

Roni Leskisen panos mestaruuden eteen oli myös suuri. 1431 pistettä alkukilpailun kuudessa sarjassa ja välierässäkin iso sarja 243 pistettä.

– Toisen kerran putkeen onnistuimme junioreiden EM-kilpailuissa voittamaan Ruotsin. Ei vieläkään oikein ymmärrä, että voitettiin tänään. Kova joukkue on meillä ja loistava joukkuehenki. Lisäksi Immonen on hyvä valmentaja, joka tietää mitä radoilla kuuluu tehdä ja löytää ratkaisuita kaikissa tilanteissa, Leskinen kiittelee.

Juha Immonen tiivisti hyvin, mihin loppuottelu ratkesi.

– Oltiin parempia ratkaisuruuduissa tänään, piste. Uskomattoman hieno päivä, kun olimme kuuden sarjan jälkeen kärkipaikalla, ja mikä sen hienompaa kuin voittaa Ruotsin kova joukkue loppuottelussa. Kaikki pelasivat hienosti läpi päivän.

Kilpailut kuitenkin jatkuvat pojilla heti huomenna, kun lähdetään pelaamaan singleä. Aamupäivän erässä keilaavat Roni Leskinen ja Jussi Laine. Luukas Väänänen ja Markus Lahti pelaavat iltapäivällä. Huominen tulee nopeasti kultajuhlien jälkeen.

– Se on se haaste tässä, mutta se oli tiedossa. Nopea nollaus pitää tehdä, että ollaan huomenna valmiina. Siihen pitää pelaajienkin oppia. Huomenna on uusi päivä, jota lähdetään pelaamaan nollilta, Immonen linjaa.

Tyttöjen kilpailut jatkuvat puolestaan ylihuomenna niin ikään singlellä. Tytöt kokivat torstaina pettymyksen jäätyään joukkuekisan kuudenneksi.

– Kokonaisuudessaan pelattiin paremmin kuin eilen, mutta se ei tänään riittänyt. Pelaajat olivat tietysti pettyneitä, kun mitaleille ei päästy, mutta suurin harmitus oli kaikonnut jo tässä päivän aikana. Jokainen osio on uusi ja lähdetään singleä pelaamaan huomisen välipäivän jälkeen, kommentoi tyttöjen valmentaja Heli Turja.

Seuraa junioreiden EM-kilpailuita:

Livestream

Tulossivu 

Rataolosuhde

EM-kilpailuiden aikataulu

EM-kilpailuiden kotisivut

Teksti ja kuvat: Henri Havusela