PBA:n kiertue huilaa viikon verran Mastersin rasituksista ja suuntaa sitten Wauwatosaan, joka on Milwaukeen esikaupunki Wisconsinissa, suunnilleen 150 km Chicagosta pohjoiseen Michigan-järven rannalla. Siellä Bowlero Wauwatosa-hallissa keilataan sitten pari viikkoa useita eri kilpailuja, jotka jollain tavalla nivoutuvat toisiinsa ja muodostavat löyhän kokonaisuuden.

Varsinainen ryminä alkaa pääsiäissunnuntaina, kun liikkeelle polkaistaan Cheetah Championship. Kahden päivän aikana keilataan neljä viiden sarjan karsintapeliä ja 20 sarjan jälkeen viisi eniten pisteitä kerännyttä keilaajaa pääsee tv-finaaliin, joka keilataan viikon kuluttua maanantaina. Tiistain ja keskiviikon ohjelmassa on Scorpion Championship, jonka pelitapa on sama, 20 parasta pelaa porraspelin viikon kuluttua tiistaina. Torstai ja perjantai ovat karsintapäiviä Shark Championshipiin ja taas viisi etenee finaaliin, nyt seuraavan viikon keskiviikolle.

Kaikkien 60 karsintasarjan perusteella 12 miestä pääsee kauden neljännen majorin, PBA World Championshipin, round robiniin torstaina 20.4. Koko 72 sarjan jälkeen viisi kärjestä keilaa porraspelin seuraavana sunnuntaina.

Edellä olevan kisahässäkän ohessa Milwaukeessa keilataan myös ottelu USA-Muu maailma. USA:n kapteeni on Tommy Jones ja Maailman Jason Belmonte. Kumpikin valitsi joukkueeseensa yhden pelaajan, Jones Anthony Simonsenin ja Belmonte Jesper Svenssonin. Muut kaksi keilaajaa kumpaankin joukkueeseen tuli alkukauden pistekertymän perusteella. Jenkkien joukkueessa esiintyvät EJ Tackett ja Kyle Troup, muun maailman puolesta palloa vierittävät Sam Cooley ja Dom Barrett. Suomalaisten menestys ei aivan piisannut joukkueeseen. Tämä hegemoniaottelu aloittaa koko pariviikkoisen urakan nyt tulevana lankalauantaina 8.4. kapteenien ottelulla. Sen matsin voittaja saa valita itse kisan aloitusvuoron ja -radan. Tämä yhden sarjan kapteeniottelu keilataan Yhdysvaltain vanhimmassa keilahallissa, kaksirataisessa Holler Housessa. Vuonna 1908 avatussa hallissa radat ovat tietysti puuta, siellä on edelleen käsinostajat, ratahoito tehdään ”kärpäsruiskulla” ja kirjanpito hoidetaan käsin, eli oikein menneen ajan tunnelmaa on tiedossa. Kapteeniottelua on mahdollista seurata PBA:n YouTube-kanavalta klo 24 alkaen Suomen aikaa. Itse ”maaottelu” keilataan lauantaina ja sunnuntaina 15.-16. huhtikuuta.

Suomalaisia WSoB:ssa keilaa neljä miestä, kun Joonas Jähi liittyy kolmen vakiokävijän, Tomas Käyhkön, Osku Palermaan ja Santtu Tahvanaisen seuraan. PBA on kutsunut mukaan 20 ansioitunutta ”ulkomaalaista”, joiden joukkoon kuuluvat sekä Jähi, että Käyhkö. Tämä tarkoittaa sitä, että Tomaksen ei näissä kinkereissä tarvitse hakea osallistumisoikeutta esikarsinnan kautta, vaan hän on suoraan mukana itse rähinässä.
– Kyllä se on aika paljon helpompi lähteä, kun tietää pääsevänsä pelaamaan vähintään sen 60 sarjaa, eikä tarvii pelätä, että pääseekö PTQ:sta jatkoon, huokasi Käyhkö alkavaa kaksiviikkoista.

 

Pekka Korpi

PBA:n YouTube-sivuille

WSoB:n sivuille 

PBA:n sivuille