Kauden kolmas major ja yksi arvostetuimmista turnauksista, USBC Masters on alkanut legendaarisessa Thunderbowl Lanes-keilahallissa Detroitin esikaupunki Allen Parkissa, Michiganissa. Masters on tunnettu erityisesti omanlaisesta pelimuodostaan. Kaikkiaan 390 keilaajaa alkaa karsinnan, jossa keilataan kolme viiden sarjan blokkia olosuhteella, joka on 46 jalkaa pitkä ja profiililtaan epäsymmetrinen. Öljyä on 28 ml rataa kohti, mikä noin pitkälle hoidolle ei ole kovin paljon. Keilaajat on jaettu kolmeen erään ja kullekin tulee keilattavaksi yksi blokki päivässä. Hankaluutta lisää systeemi, jossa päivän toinen blokki keilataan ilman ratahoitoa, siis edellisen erän jättämillä radoilla. Kun alkuvuoroja vaihdellaan, kukin erä keilaa kaksi osiota hoidetuille ja yhden käytetyillä radoilla.
15 sarjan jälkeen 64 keilaajaa etenee jatkoon niin, että viime vuoden voittajalla, Anthony Simonsenilla, on varma jatkopaikka. Hän kuitenkin keilaa karsinnan muiden lailla. Jos Simo läpäisee karsinnan, jatkajia on 64 parasta. Jos hän ei siitä selviä, jatkajia on 63 ja Simonsen paikalla 64.
Sitten torstaina alkaa se Mastersin erikoisuus. Karsintatulosten perusteella miehet, tai naiset, mukana on viisi naista, sijoitetaan kaavioon ja he keilaavat kolmen sarjan ottelun vastustajansa kanssa, yhteistulos ratkaisee. Voittaja etenee voittajien lohkossa, hävinnyt putoaa hävinneiden lohkoon. Jatkossa voittajat keilaavat keskenään ja hävinneet keskenään. Hävinneiden lohkossa keilaaja, joka häviää toisen ottelunsa, putoaa pois kisasta ja sen ottelun voittaja sinnittelee eteenpäin. Siis kahdesta häviöstä pihalle. Tätä jatketaan, kunnes jäljellä on yksi mies. Hän ja seitsemän keilaajaa hävinneiden lohkosta menevät telkkarifinaaliin, joita keilataan kahdessa erässä. Voittaja on ykkösenä ja kakkosportaalla on yhden tappion kaveri. Muut nahistelevat alemmista sijoista.
A-erässä keilasi kolme suomalaista, Tomas Käyhkö, Osku Palermaa ja Olli-Pekka Pajari. Selvästi parhaan tuloksen, 1094 (keskiarvo 218,8) teki Käyhkö. Hän sai kisaansa aivan mahtialun, 255 ja 279, joiden jälkeen hän johti koko kisaa. Sitten homma meni vaikeaksi ja sarjoilla 170, 220 ja 170 hän putosi sijalle 21, mikä on teoreettinen karsintaraja. Näin siksi, että eriä on kolme, jos kaikki pelaisivat samaa tahtia, 3×21=63. Tämähän on tietysti teoriaa, mutta kokemus on osoittanut, että se ei yleensä ole kovin kaukana totuudesta.
Tomas kertoili pelin etenemisestä seuraavasti:
– Tuli vähän erilaisia ratapareja. Lähellä olin koko ajan mutta joka kerta kun meni ohi taskun, niin jäi reikä, niin se vei pisteitä aika paljon. Rajan tuntumassa ollaan, niin pitää koittaa tästä oppia ja seuraavaan paremmin.
Palermaan kilpailu kulki tasaisen vaisusti. Paras sarja oli ensimmäinen 220, muut neljä olivat välillä 201 ja 192. Lopputulos 1011 (202,2) antaa tässä vaiheessa sijan 61. Pajarin peli puolestaan oli aikamoista vuoristorataa. Ensimmäinen sarja 210, toinen 159, kolmas 256, ja loput 180 ja 192. Yhteistulos oli 997 (199,4) ja sijoitus 68.
Vasta kolmannes on keilattu, mutta sen verran voi tulkita, että kaikkien miesten on syytä peliään parantaa, mikäli jatkoon aikovat.
Illalla Suomen aikaa (aikaero Detroitiin on seitsemän tuntia) B-erässä käytetyillä radoilla keilaavat Jesse Kallio ja Teemu Putkisto ja aamuyöstä C-erässä hoidetuilla radoilla Santtu Tahvanainen. Näihin tuloksiin palataan huomenna. Tiistaille pelijärjestys on B, C ja A, sekä keskiviikkona C, A ja B.
Pekka Korpi