PBA Tournament of Champions-turnaus Ohio Akronissa on yhtä kisavaihetta valmis. Pitkän porraspelin toinen ja kolmas vaihe keilattiin aamua vasten ja kahdeksan ottelun jälkeen kohti viimeistä vaihetta lähtee kolminkertainen ToC-voittaja Jason Belmonte.

Illan ensimmäisessä matsissa kohtasivat ykkösvaiheen voittaja Wes Malott ja 12. sijoitettu Tom Smallwood. 40 jalan mittainen Don Johnson-hoito innosti molemmat miehet keilaamaan tosi ylhäältä, nelosen ja viitosen väliltä. Neljä ensimmäistä ruutua mentiin paikkojen merkeissä, viidennessä yhdellä kädellä, mutta ilman peukaloa, keilaava Smallwood missasi 2-4-5 ryhmän. Malott vastasi tekemällä neljä kaatoa pötköön ja vei sarjan lopputyhjistä huolimatta 196-156.

Toisessa sarjassa oli 11. sijoitetun Chris Vian vuoro. Tämä matsi ei kauaa vanhennut. Via teki toisesta ruudusta alkaen viisi kaatoa peräkkäin. Malottin bensa oli loppu ja kahden missin myötä Via vei suurinumeroisen voiton 247-172.

Englantilainen Stu Williams pitää nykyisin majaa Texasin Pflugervillessä, mistä käsin hän kiertää PBA-kisoja. Alkupelien perusteella hän oli kymppisijoitettu. Tässä vaiheessa molempien miesten pallo kulki jo rimojen 27-29 vaiheilta, läheltä kuutosmerkkiä. Via aloitti tyhjällä 3-4 reiästä ja kolmanteen tuli toinen 2-8-10 kuviosta. Omaperäisellä irrotuksella paljon kierroksia palloon laittava Williams pääsi johtoon. Ei hänenkään pelinsä ollut ruusuilla tanssimista, mutta ehjää kuitenkin. Via pinnisti johtoon neljän kaadon jonolla, joka päättyi 2-10 reikään, jonka hän paikkasi. Williams sai viimein tuplan 7-8 ruutuihin, mutta kahden viimeisen ruudun avausheitot jäivät molemmat vajaiksi. Ensin jäi 1-3-4-6-10 ja sitten 2-10. Molemmista tuli tyhjä ja Via vei voiton 196-173.

Pitkän linjan ammattilainen Jake Peters on hakenut läpimurtoa tähtiin jo vuosia, mutta sitä ei ole mukavalle miehelle tullut. Eikä tullut vieläkään. Kaksi tyhjää ruutua viiteen ensimmäiseen antoi voiton avaimet vastustajalle ja Chris Via otti ne avaimet käsiinsä. Tupla alkuun ja 2-8-10 tyhjän jälkeen neljä kaatoa lisää hoiti homman numeroin 211-180.

Neljän ottelun jälkeen tehtiin ratahoito ja aloitettiin taas tuoreella kelillä. Marshall Kent aloitti pelin himmeäpintaisella reaktiivipallolla kakkos-kolmosmerkkien tienoilta. Hän haki taskua hieman, mutta ruudut pysyivät ehjinä. Via sen sijaan oli aika lailla hukassa keilaten nelosmerkistä. Neljään ensimmäiseen ruutuun tuli kolme tyhjää, viimeiseen niistä lähti avausheitolla vain kaksi keilaa, kuutonen ja ysi. Matsi näytti selvältä ja kun Kent paukutti varmemmaksi vakuudeksi neljä kaatoa jonoon, loppulukemat olivat 225-172.

Muutaman vuoden takainen Vuoden Keilaaja, seiskasijoitettu Andrew Anderson, keilaa yhdellä kädellä, kuten myös Kent. Anderson keilasi viitosmerkistä ja se linja tuntui toimivan paremmin, sillä hän teki kuusi kaatoa seitsemään ensimmäiseen ruutuun ja kun Kent sai vastaavasti vain yhden kaadon ja missasi kuutoskeilan, peli oli selvä. Loppupisteet Andersonille 216-181.

39-vuotias Jason Belmonte on PBA-legenda. Hän on seitsenkertainen Vuoden Keilaaja, 14-kertainen major voittaja (3xToC) ja 30-kertainen PBA-voittaja. Hänen tämä vuotensa on ollut vaisu, vain kahdesti rahasijoilla, eikä yhtään porraspeliä. Myös tämä kisa alkoi heikosti, yhdessä vaiheessa hän oli sijalla 58. Mutta kun peli löytyi, on hän noussut vauhdilla yhdeksi voittajasuosikiksi. Tässä ottelussa Andersonista ei ollut minkäänlaista vastusta, kuten loppulukemat 214-146 osoittavat. Andy heitti ensin kolmannessa ruudussa ohi kympistä, seuraavaan jäi 7-10 ja kaiken kruunuksi kuudennessa hän missasi pässin keilan, viitosen. Belmo aloitti reiällä, mutta pian tehty tripla vei hänet selvään johtoon ja myöhemmin vielä pari kaatoa hoitivat homman.

Illan finaalissa kohtasivat kaksi kahden käden taituria, kun radoille tuli Kyle Troup. Hän aloitti sarjan muista poiketen uretaanipallolla kolmosnuolesta, kun taas Belmonte keilasi viitosmerkin kautta. Alku mentiin tasaisissa merkeissä ilman peräkkäiskaatoja. Nelosruudussa tuuri astui kuvaan. Belmonten heitto meni aivan nokkaan, mutta keilat kaatuilivat sopivasti ja lopulta vierivä pulikka tönäisi nelosen nurin kaadoksi. Seuraavalla heitolla Troupille jäi pesästä seiska-kymppi. Myös Belmolle jäi 7-10, mutta taas talkkari siivosi, nyt lähti kymppi ja seiska oli helppoa paikata. Kuudennessa ruudussa Kyle vaihtoi reaktiiviin ja tuli Jasonin linjoille. Eroa oli 28 pistettä aussin hyväksi. Troup sai aikaiseksi triplan ruutuihin 7-9 ja tasoitti pelin. Belmo vastasi omalla tuplallaan ja hänellä oli mahdollisuus sulkea ovi kymppiruudun toisella heitolla. Pallo meni pesään, mutta seiskakeila ei hievahtanutkaan. Troup tuli kymppiin vaatimuksella tehdä kaksi kaatoa. Ensimmäinen oli huono heitto, mutta kaadoksi tuo ylipuolen osuma kääntyi. Toinen oli pesässä, mutta kymppi kieltäytyi kaatumasta ja voitto meni Belmontelle 216-211.

Belmo jatkaa viiden parhaan keilaajan joukkoon, jossa häntä odottavat pelijärjestyksessä Jason Sterner, Matt Ogle, Anthony Simonsen ja EJ Tackett. Porraspeli alkaa Suomen aikaa klo 18.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

Turnaussivulle, mm. tulokset

PBA:n sivuille