Miesten liigakausi päättyi Lahden keilahallissa Helsingin GB:n voitonjuhliin äärimmäisen jännittävän loppuottelun jälkeen. Finaalissa GB voitti Varkauden Mainarit kahden ottelun yhteispistein 32-8. Mestaruus varmistui helsinkiläisille kuitenkin viimeisissä ruuduissa. Kolmanneksi ylsi TPS.

Linkki: Mitalipelien kaikki tulokset

GB:n Joonas Jähi, Jani Soukka, Leevi Saikkala Teemu Putkisto, Pyry Puharinen ja Olli-Pekka Pajari tekivät viikonloppuna kovaa jälkeä radoilla. Ensin joukkue ylsi miesten SM-liigan runkosarjan voittoon, millä varmistui suora pääsy loppuotteluun. Lisäksi GB oli runkosarjan päätöskierroksen ykkösjoukkue.

Loppuottelussa GB sai vastaansa Varkauden Mainarit, joka raivasi tiensä loppuotteluun äärimmäisen jännittävän välierän jälkeen. Mainareiden ja TPS:n välinen välierä päättyi tasapisteisiin 20-20, minkä jälkeen loppuotteluun tarvittiin ysi- ja kymppiruudun uusinta. Siinä Mainareiden Tomas Käyhkö kesti kovat paineet ja johdatti varkauslaiset loppuotteluun. Uusinnassa Käyhkö pelasi TPS:n Jaakko Rantalaa vastaan. Käyhkö heitti uusinnassa 9/ ja XXX ja Rantala keilasi tuloksen X ja (8)-.

Finaalin ensimmäisessä pelissä GB otti niskalenkin Mainareista tuloksella 14-6. Ensimmäisessä finaaliottelussa tärkeässä roolissa olivat isot sarjat keilanneet Pyry Puharinen (277) ja Joonas Jähi (257). Toisessa finaaliottelussa näytti jo pitkään, että välierän tavoin loppuottelu voi päättyä tasapisteisiin, mutta kymppiruuduissa peli kääntyi GB:n hyväksi. Joonas Jähi voitti omassa ottelussaan Tomas Käyhkön 247-245,  Olli-Pekka Pajari voitti Nico Kärkkäisen, Neljäntenä GB:llä heittänyt Teemu Putkisto käänsi oman ottelunsa Juho Rissasta vastaan voitoksi ja GB:n ankkuri Pyry Puharinen voitti Luukas Väänäsen 202-193.

Pitkän tauon jälkeen GB pääsi juhlimaan liigamestaruutta villisti.

– Erittäin hyvältä tuntuu tällä porukalla voittaa. Hienosti pelattiin koko kausi ja ansaittiin voitto ison työn jälkeen. Pelattiin hienosti koko viikonloppu ja selvitettiin hienosti kaikki haasteet. Loppuottelussa vastus oli erittäin kova ja Mainarit laittoi meidät koville. Jouduttiin pelaamaan finaalissa niin sanotusti tuli persuksien alla, tunnelmoi erittäin vahvasti koko viikonlopun aikana pelannut Pyry Puharinen.

Pyry Puharinen oli isossa roolissa GB:n joukkueessa.

Puharinen oli runkosarjassa GB:n tehokkain pelaaja: 38 sarjaan  8521 keilapistettä keskiarvolla 224,24.

– Finaali ratkesi tällä kertaa ihan viimeisiin ruutuihin, joissa saimme vain oikeissa paikoissa kaatoja. Mielestäni on hieno juttu, että liigaa pelataan pitkä kausi ja voitto ratkeaa tällä tavalla. Kyllä tämä on varmasti jopa urani hienoin voitto ja varsinkin tällä meidän nuorella joukkueella. Joukkue koostuu hyvistä ystävistä, niin tuntuuhan heidän kanssaan voittaminen todella hyvältä. Koko elämäni olen keilannut GB:ssä, Puharinen sanoo.

Mitalipelipaikoista käytiin tällä kaudella tiukka taistelu. TPS sai pelata kynsin hampain loppuun asti kolmannesta sijastaan, kun viimeisiin runkosarjan oteluihin saakka takapaine muilta joukkueilta oli kova ja erot olivat pienet.

Miesten SM-liigan mitalistit

 

– Meillä oli kahdessa viimeisessä ottelussa se tilanne, että hyvin piti pelata, jotta kolmas sija säilyi, eivätkä WRB tai TKK pääse ohi. Saatiin onneksi viimeisiin peleihin huolellisuutta. Lopputuloksesta ja kolmannesta sijasta jäi hyvä fiilis, vaikka välierä Mainareille hävittiinkin. Toisessa välieräottelussa meillä vähän katosi ote, mutta välierähän oli lopulta äärimmäisen tiukka, kun uusinnassa vasta ratkesi Mainareille. Kolmas sija silti kova suoritus meille tästä kaudesta, sanoi TPS:n Jarno Marjakangas.

Liigan sarjataulukossa kärkikolmikon takana neljänneksi  ylsi loistavan kauden pelannut Seinäjoen WRB, joka jäi kolmannesta sijasta lopulta 16 sarjapistettä.

– Loistava maku jäi kaudesta meille, kun tavoitteena oli säilyttää sarjapaikka nyt se varmistui. Hienoa oli pelata viimeistä runkosarjan kierrosta, kun meillä oli jopa mahdollisuus mitalipeleihin. Kiitollinen täytyy olla koko joukkueelle tästä kaudesta ja lähdetään ensi kaudella parantamaan. Nuori joukkue on kehittynyt ja toivottavasti kehitystä tulee lisää, sanoi WRB:n Riku-Petteri Kivelä.

Viidenneksi sijoittui Tampereen TKK ja kuudenneksi Lahden Bay. Sarjataulukon kärkikuusikko jatkaa suoraan ensi kauden SM-liigassa. Viimeisille sijoille jääneet OPS ja RäMe putoavat ykkössarjaan. Sijoille 7.–10. sijoittuneet BC Story, All Stars, Patteri ja GH pelaavat ykkössarjan lohkojen 1. ja 2. sijoittuneiden kanssa SM-liigakarsinnoissa, jotka pelataan 23.4. Lahden keilahallissa. Karsinnan kaksi parasta joukkuetta pelaavat seuraavalla kaudella SM-liigassa ja kuusi heikointa ykkössarjassa.

Linkki: Miesten SM-liigan lopullinen sarjataulukko 

Linkki: Henkilökohtaiset tulokset koko kausi