PBA:n viiden turnauksen kesäkiertue päättyy Chesapeake Openiin, joka keilataan tuonnimisessä kaupungissa Virginian osavaltiossa USA:n itärannikolla. Tämän turnauksen pelitapa on sama, kuin viimeviikkoisen kisan, eli karsintaa keilataan kahdeksan sarjaa, josta kolmannes 147 keilaajasta etenee jatkoon. Luku on tarkalleen 49. Nämä onnelliset, tai taitavat, keilaavat sunnuntaiaamuna neljä sarjaa lisää, jonka jälkeen katkosta pääsee 16 miestä jatkoon. He keilaavat kolme sarjaa lisää ja sitten kahdeksan miestä pelaa vielä kaksi sarjaa. 17 sarjan jälkeen neljä kaveria ratkoo kymppitonnin voittopalkinnon kohtalon porraspelissä maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa.

Chesapeake Openissa ratahoitona on PBA Wolf, joka on vain 32 jalkaa pitkä. Kun keilarata rajaviivalta ykköskeilaan on 60 jalkaa pitkä, on hoitoöljyä levitetty vain suunnilleen puoleen radasta, loppu on kuivaa. Tämä tarkoittaa kovasti nousevaa olosuhdetta, jota pelimiehet keilaavat aivan reunasta, useimmat uretaanipallolla. Kisan edetessä pelilinjat toki nousevat ylemmäs. Hidas olosuhde yleensä tarkoittaa korkeaa tulostasoa ja niin on nytkin. Kun ensimmäinen kahdesta karsintaerästä on pelattu, kärkipää menee kahden ja puolensadan tahtia. Parhaan tuloksen teki Tom Daugherty pistein 2003 (keskiarvo 250,4). Tuo lukema tarkoittaa seitsemän perättäisen kaadon tekemistä melkein jokaiseen sarjaan. Näyttää siltä, että jatkoon tarvitaan yli 1750, suunnilleen 220 tahtia.

Kesäkiertue ei ole juurikaan houkutellut eurooppalaisia keilaajia mukaan. Ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat nämä viisi kisaa jättäneet väliin, niin myös Osku Palermaa. Mukana on vain ruotsalais/thaimaalainen Kim Bolleby. Muut pohjoismaalaiset näyttävät taitojaan Talissa Ballmaster Openissa. Englantilaisista mukana ovat olleet Dom Barrett, Stu Williams, Richard Teece ja Irlannin Cristopher Sloan. Viimeiseen kisaan osallistuvat enää Teece ja Sloan.

Kesäkiertueen pelien ykköspalkinto on suhteellisen vaatimaton kymppitonni per kisa. Lisähoukuttimena on 40 000 dollarin potti, jonka kymmenen eniten kiertuepisteitä kerännyt jakaa keskenään, ykkönen saa 20 000 taalaa. Lisärahaa tavoittelee myös kauden paras keilaaja, Kyle Troup, joka on jo tehnyt yhden kauden palkintoennätyksen, mutta jahtaa komeaa puolen miljoonan rajaa. Tuosta summasta häneltä puuttuu enää 3100 dollaria, joten sen saavuttaminen on kovasti mahdollista.

 

Pekka Korpi

Kuva PBA

PBA:n sivuille